Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eenderde ziekenhuizen ontvangt keurmerk 'seniorvriendelijk'

01-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg_09.jpg
Het is hun grootste groep patiënten. Toch is in ziekenhuizen vaak nog verrassend weinig aandacht voor ouderen. Het keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis van de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOVG en NOOM gaat daarin verandering brengen. 45 ziekenhuizen in Nederland ontvangen het keurmerk. Op www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl kunnen de seniorvriendelijke ziekenhuizen worden bekeken.
Overzicht
Alle 130 ziekenhuizen in Nederland werden het afgelopen jaar getoetst op 15 kwaliteitsaspecten die specifieke zorgbehoeften en wensen van ouderen betreffen. Dankzij het nieuwe keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis ontstaat voor het eerst overzicht en inzicht in de actuele stand van zaken in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen.
Keurmerk is bittere noodzaak
Eén op de drie mensen van 70 jaar en ouder verlaat het ziekenhuis slechter dan ze er ingekomen zijn. En dat heeft niet te maken met de aandoening waarvoor ze opgenomen worden. Eén op de drie 65-plussers die acuut in het ziekenhuis belanden, sterft binnen drie maanden. Om de zorg en voorzieningen voor ouderen te verbeteren, hebben de ouderenorganisaties het afgelopen jaar 15 kwaliteitsaspecten opgesteld die van groot belang zijn voor de ziekenhuiszorg aan ouderen.
Geriatrieteam
Een belangrijke voorwaarde voor het keurmerk is de aanwezigheid van een geriatrieteam en de gemaakte afspraken over de inzet van dit team. Het consulteren van de huisarts kan nog flink verbeteren. Ook het treffen van maatregelen om ouderen sociaal en lichamelijk actief te houden tijdens de opname blijft een aandachtspunt. Ziekenhuizen maken in toenemende mate gebruik van vrijwilligers om samen met de opgenomen oudere patiënt activiteiten te ondernemen die functieverlies moeten tegengaan.
Pluscertificaat Ouderenzorg
Zorgverzekeraar Achmea heeft aangekondigd dat gecontracteerde ziekenhuizen die het keurmerk hebben behaald in aanmerking komen voor het Pluscertificaat Ouderenzorg.Over twee jaar worden de ziekenhuizen opnieuw beoordeeld. Bron: Seniorvriendelijke Ziekenhuizen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!