Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eenderde EHBO'ers niet bereid tot reanimatie

10-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ehbo_eerste_hulp_tas_doos_01.jpg
Van de mensen die een EHBO-diploma hebben, is ruim een derde niet bereid iemand te reanimeren. Het Rode Kruis constateert dat na een onderzoek van TNS NIPO onder meer dan duizend mensen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 64 procent wil ingrijpen. Het Rode Kruis denkt dat dat komt omdat mensen soms bang zijn om in te grijpen in stressvolle situaties. Van de mensen zonder EHBO-diploma is maar 16 procent bereid iemand te reanimeren.
Bij bewusteloosheid zegt bijna 80 procent van de mensen met een juiste opleiding te willen helpen. Ruim 30 procent zonder diploma durft het dan niet aan om hulp te bieden. Bij een bloeding is dat percentage 75 versus 40.
Dramatisch
Het Rode Kruis vindt de uitkomsten dramatisch, omdat juiste de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. ,,Uit eigen ervaring weten wij wel dat mensen zonder diploma vaak niet weten wat ze moeten doen of dat ze bang zijn fouten te maken'', aldus een woordvoerster.
Extra zorgelijk
Volgens de zegsvrouw waren de uitkomsten bij een vergelijkbaar onderzoek vier jaar geleden minder teleurstellend. De hulpverleningsorganisatie noemt het extra zorgelijk dat ook maar weinig mensen overwegen een EHBO-cursus te doen.
Cursussen
Het Rode Kruis verkoopt zelf EHBO-cursussen en wil die nu beter aan de man gaan brengen. Omdat mensen vaak vinden dat ze te duur zijn, te intensief of te ingewikkeld, biedt het Rode Kruis de cursus ook via internet aan. Op een speciale EHBO-app staan tips voor noodsituaties. ANP

Meer over:

ehbo, zorg, reanimatie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

patrijs
patrijs10 sep. 2016 - 12:32

Ik heb zelf ehbo en aed aantekening. Ben ook aangesloten bij aed alert. Meerdere malen al opgeroepen. Maar merk al bij de herhalingslessen angst bij mensen. Ohhhh op de pop is al eng in t echt doe ik t niet hoor. Die mensen wil ik niet eens aan mijn lijf hebben. Daarop moet men al screenen. Dan weet je zeker dat mensen handelen in geval van. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!