Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Een vouwbare telefoon: wat zijn de voor- en nadelen?

12-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5787 keer bekeken
  •  
samsung smartphone galaxy fold 3 vouwbare 1127

Smartphone-fabrikanten presenteren elk jaar wat nieuws om jou te verleiden. Een nóg betere camera, een compacter of juist groter scherm, meer geheugen. Telefoons met een opvouwbaar scherm winnen nu aan populariteit én kwaliteit. Wat zijn de grote voor- en nadelen van zo'n flexibele telefoon?

De geschiedenis van smartphones met een vouwscherm dat je tot XL-formaat kunt uitklappen, gaat nog niet zo heel lang terug. Het Chinese merk Royole deed in 2018 een serieuze gooi naar de gunst van de consument. Maar hun 'FlexPai' was zo lomp, dat ie meer leek op een vouwbare tablet dan op een uitklapbare smartphone. Met een prijskaartje van ruim boven de 1.000 euro werd de FlexPai geen verkoopsucces. 

Niet lang daarna kwam Samsung met de eerste versie van de Galaxy Fold op de markt. Deze smartphone zag er beter uit dan de FlexPai, maar gebruikers maakten al snel melding van breuken in het scherm. Geen goed nieuws voor de omzet van de eerste generatie van dit model.

Reviewers van de Fold maakten via sociale media problemen met het scherm kenbaar.

Uitklapbaar en compacter

Overigens betekent uitklapbaar niet automatisch dat je over een extra groot scherm op tabletformaat beschikt. Enkele jaren gelden kwamen de fliptelefoontjes op de markt. Dat type vouwtelefoon beleeft ook een comeback. Ingeklapt zijn deze juist extra klein en dus compact. Makkelijker mee te nemen, bijvoorbeeld in je tas of broekzak. Motorola’s Razer en Samsung Galaxy Z Flip zijn daar een voorbeeld van. Eenmaal uitgeklapt heb je een telefoon die zo groot is als een ‘normaal’ formaat smartphone met dito scherm.

fliptelefoon Razr Motorola

Wat zijn de voordelen?

Vier jaar geleden was al wel duidelijk dat er een markt is voor een smartphone met een vouwbaar scherm. Innovatie loont, zolang de techniek maar op orde is. Er zijn diverse voordelen te benoemen van een gewone smartphone, waarvan je het scherm kan uitklappen:

- Je kunt video's bekijken op een groot scherm.

- Het is handiger voor schrijfwerk dan een 'gewone' telefoon, omdat een groot scherm overzichtelijker is.

- Je kunt er langere teksten beter op lezen. Het is bijvoorbeeld praktischer voor het lezen van digitale kranten of tijdschriften.

- Je kunt apps gebruiken op een groot scherm.

- Je kunt meerdere apps tegelijk gebruiken.

- Je maakt (de aanschaf van) een tablet overbodig.

- De telefoon past in de broekzak, ondanks het extra grote scherm.

- De kleinere modellen vouwtelefoons zijn juist compacter dan een standaard formaat smartphone. Hierdoor kun je ze makkelijker meenemen, bijvoorbeeld in je tas of broekzak.

- Sommige kleinere vouwtelefoons geven je twee opties: een klein schermpje (circa 2,5 inch) aan de buitenkant om af te lezen, als de telefoon is ingeklapt. En een groot (circa 6,5 inch) scherm als de telefoon helemaal is uitgeklapt.

Wat zijn de nadelen?

Een vouwtelefoon biedt dus een reeks aan voordelen, anders zouden de makers ze niet in massaproductie nemen. Maar nadelen zijn er ook:

- Kwetsbaarheid: gaat het scherm barsten vertonen na veelvuldig in- en uitklappen? De levensduur is vooralsnog onbekend. 

- Het stroomverbruik gaat omhoog bij vouwtelefoons met een groot scherm.

- De aanschafprijs is hoger dan van een ‘gewone’ smartphone (hoewel je een extra tablet zou kunnen uitsparen).

- Software is nog niet geschikt: apps werken soms slechter op het apparaat omdat ze niet zijn bedoeld voor een vouwsmartphone.

- Een uitklapbare telefoon vangt stof als deze wordt ingeklapt.

- Het formaat: afhankelijk van het type is een vouwtelefoon dikker en/of langer.

Omzet vouwtelefoons groeit flink

Dat een smartphone met vouwbaar scherm inmiddels wel goed kan zijn voor de omzet, bewijst Samsung. In 2021 werden bijna zes keer zoveel opvouwbare modellen aan de man gebracht dan het jaar ervoor, meldt techwebsite Tweakers.  Andere telefoonmerken zitten niet stil en komen ook steeds vaker met telefoons met een opvouwbaar scherm. Huawei en Oppo hebben hun eigen modellen van de vouwtelefoon.

Volgens de geruchtenmachine komt smartphonegigant Apple in 2023 met meerdere modellen van een vouwbare iPhone. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet bekend. 

Bronnen: Techradar, Androidplanet, RTL Nieuws, Nu.nl

Heb jij een vraag over smartphones? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan hieronder.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!