Kassa

Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod

21-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
sigaret 1127
Een op de zeven rokers (13 procent) is vóór een algeheel rookverbod. Een kwart van hen vindt dat de overheid te weinig doet om roken te ontmoedigen. Dat blijkt uit onderzoek door Panelwizard in opdracht van Acties.nl. Van alle ondervraagden ergert bijna een vijfde zich aan rokers in het openbaar.
Niet-rokers blijken toch het stelligst. Dertig procent geeft aan voor een algeheel rookverbod te zijn. Het verschil tussen mannen en vrouwen is opvallend genoeg groot. Van de vrouwelijke rokers is zeven procent voorstander tegenover negentien procent van de mannen.

Ergernis en schaamte

Roken wordt vaak als hinderlijk ervaren. Bijna twee derde van de niet-rokers stoort zich aan mensen die roken in het openbaar. Vooral onder jongere generaties is de ergernis groot, namelijk 82 procent. Bij zestigplussers is dat veel lager, namelijk vijftig procent. Een op de drie rokers geeft daarnaast aan zich te schamen voor het feit dat ze roken. Misschien mede omdat ze minder serieus worden genomen door twintig procent van de niet-rokers.
De schaamte wordt wellicht ook gevoed doordat veel niet-rokers geen relatie willen hebben met rokers. Dat percentage ligt op 68 procent.
cijfers rookonderzoek
Bron: Acties.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!