Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Een op vijf Nederlanders is 'zeer gelukkig'

06-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen ouderen strandwandeling
Ruim een vijfde van de Nederlandse bevolking van achttien jaar of ouder beschouwt zichzelf als zeer gelukkig. Ze waarderen hun geluk met een negen of een tien op en schaal van een tot tien. Nog geen 3 procent van de Nederlandse bevolking bestempelt zichzelf als ongelukkig. Hun cijfer is een vier of minder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van een enquête.
De zeer gelukkigen zijn vooral gehuwden, mensen in de hoogste inkomensklasse en werkenden. Gescheiden volwassenen, laagopgeleiden en mensen in de laagste inkomensgroep zijn juist het vaakst ongelukkig, aldus het CBS.

Geluk en goede gezondheid

Wie geluk ervaart, ervaart ook een goede gezondheid. Dat zegt 86 procent van de 18-plussers die zich zeer gelukkig noemde. Van de ongelukkigen noemt 37 procent zijn gezondheid slecht of zeer slecht.
De gelukkigen hebben een goed sociaal leven. Van de volwassenen die zeiden zeer gelukkig te zijn, heeft 56 procent dagelijks contact met familie, vrienden of kennissen. Dat is meer dan bij de rest van de bevolking (50 procent). ,,Daarnaast zijn zij iets vaker actief als vrijwilliger, en hebben zij meer vertrouwen in de medemens", concludeert het statistiekbureau.

Vertrouwen

Bij de niet-gelukkigen ligt dat anders. Hun dagelijks of wekelijks contact met familie, vrienden of buren is minder en ook doen ze naar verhouding minder vrijwilligerswerk. Bijna 37 procent van de ongelukkigen geeft aan dat de meeste mensen wel te vertrouwen zijn. Onder degenen die niet ongelukkig zijn is dat 60 procent.
De cijfers die het CBS heeft verzameld gaan over de periode 2013/2017. ANP

Meer over:

geluk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!