Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Eén op de vijf Nederlanders betaalt bijna alles met contant geld"

  •  
19-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10998 keer bekeken
  •  
contantgeld_20230519

Ongeveer één op de vijf Nederlanders betaalt bijna alles met contant geld. En ongeveer één op de zeven Nederlanders weigert uit principe om naar winkels te gaan waar slechts per pin betaald kan worden. Dat blijkt uit een enquête van Hart van Nederland

De enquête werd ingevuld door ruim 3700 deelnemers. Van de respondenten geeft 18 procent aan dat ze vrijwel alles met contant geld betalen, oftewel bijna één op de vijf deelnemers. Bovendien geeft 14 procent van de deelnemers aan dat ze weigeren om naar pin-only winkels te gaan, oftewel bijna één op de zeven.

"Uitsluiting dreigt"

Over de groep mensen die op principiële gronden weigert om te winkelen bij zaken waar alleen per pin kan worden betaald, stelt Hart van Nederland dat deze mensen "steeds meer dreigen te worden uitgesloten van de maatschappij naarmate meer winkels contant geld weigeren."

Het zou voornamelijk gaan om mensen tussen de 30 en de 50 jaar oud. 65-plussers pinnen relatief het vaakst: bijna zeven op de tien mensen (69 procent van deze respondenten) van boven de 65 jaar pinnen vrijwel alles, waar het landelijke gemiddelde 61 procent bedraagt.

Wettig betaalmiddel, maar geen acceptatieplicht

Ouderenbond ANBO pleit ervoor dat op bepaalde locaties altijd contant geld moet worden geaccepteerd. Tegenover Hart van Nederland stelt een woordvoerder van de ouderenbond: "In principe moet je overal met contant geld kunnen betalen. Het is immers nog altijd een wettig betaalmiddel. Er is echter geen acceptatieplicht in Nederland, zoals in andere landen zoals België. Winkeliers en ondernemers kunnen in Nederland dus wel contant geld weigeren. Dat vindt ANBO geen goede zaak."

Voorbeelden van zaken en dienstverleners waar de acceptatie van contant geld bij wet geregeld zou moeten worden, zijn bijvoorbeeld apotheken, ziekenhuizen en overheidsdiensten zoals bibliotheken en gemeenten.

Pinnen breed geaccepteerd

Zes procent van de zaken is momenteel al pin-only. Daar staat tegenover dat óók zes procent van de zaken slechts contant geld accepteert. Maar het aantal pin-only winkels neemt wél toe. 

Respondenten kregen ook de vraag voorgeschoteld of een pin-only zaak de voorkeur geniet of juist een winkel die alleen maar cash accepteert. 65 procent kiest voor pin-only, 35 procent geeft de voorkeur aan cash-only.

Hart van Nederland weet verder nog te melden dat de voorkeur voor contant geld voornamelijk te vinden is bij mensen aan de rechterzijde van het politieke spectrum. FVD-stemmers geven met 88 procent overweldigend blijk van een voorkeur voor cash. Daarop volgen stemmers op BVNL (83 procent), SGP (53 procent) en PVV (46 procent).

Een grote meerderheid van de respondenten zou het erg vinden als contant geld verdwijnt. Dit geldt namelijk voor 83 procent van de deelnemers. Anderzijds zou 16 procent van de respondenten het niet erg vinden als cash zou verdwijnen. Eén procent heeft geen mening.  Volt-stemmers hechten het minste aan contant geld: van hen geeft 42 procent aan het niet erg te vinden als contant geld zou verdwijnen.

Redenen om met contant geld te willen betalen

Hart van Nederland heeft op basis van de ingevulde enquête negen redenen waarom mensen liever met contant geld willen betalen op een rij gezet:

  1. Met pinnen is de controle van de overheid te groot (42%)
  2. Uit principe (27%)
  3. Het is betrouwbaarder (27%)
  4. Ik wil niet dat de bank weet wat ik uitgeef (27%)
  5. Het is makkelijker (26%)
  6. Het is een vriendelijker manier van betalen (25%)
  7. Meer overzicht over de uitgaven (18%)
  8. Gemak om zwart te betalen/betaald te worden (8%)
  9. Ik vind pinnen lastig (2%)

Bron: Hart van Nederland

Lees ook onderstaande artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

NatureTravel
NatureTravel24 mei 2023 - 12:13

Ik denk dat contante betaling vooral jongeren veel beter leert om met hun geld om te gaan. Banken rekenen absurde rentes op roodstand (8-12% is doodnormaal) dus wat je met je plastic of telefoon ongemerkt teveel van je rekening laat afschrijven, kost je direct geld door die rente. Als je €10 in je portemonnee hebt, dan kun je er geen €11 uitgeven.

aad piraat
aad piraat21 mei 2023 - 9:48

Wettig betaalmiddel, maar geen acceptatieplicht. Is dictatuur in een vermeende democratie.

marsgoddess
marsgoddess21 mei 2023 - 8:57

het Nibud hamert er al jaren op, dat alleen CONTANT geld een volledig overzicht voor jouw uitgaven geeft. Hoe meer armoede in NL, hoe meer het belangrijk is dat mensen contant kunnen blijven betalen. Dat zou moeten meetellen bij de regels voor de mogelijkheid om contant te betalen.

Wicra
Wicra20 mei 2023 - 11:15

Waarom we overal met contant geld zouden moeten betalen in plaats van met een bankpas? Ik heb een biljet van € 50 in mijn zak en ga ermee naar een restaurant en betaal hier mijn diner mee. De restauranteigenaar gebruikt deze € 50 om zijn rekening bij de wasserette te betalen. De wasserette eigenaar rekent hiermee zijn knipbeurt af bij zijn kapper. De kapper gebruikt deze € 50 om af te rekenen in de supermarkt. Na een onbeperkt aantal betalingen blijft de waarde van mijn € 50 biljet nog steeds hetzelfde, wat betekent dat het zijn doel heeft vervuld voor iedereen die het als betaalmiddel heeft gebruikt en de bank heeft geen werk of bemoeienis bij elk uitgevoerde contante betalingstransactie. - ALS ik nu naar een restaurant ga en digitaal betaal met mijn bankpas, de kosten voor mijn digitale betaling die bij de restauranthouder in rekening worden gebracht inclusief transactiekosten in percentages is gemiddeld 2,5 % wat dan neerkomt op € 1,25 voor elke verdere betalingstransactie. (Dit betekent dat elke volgende betalingstransactie € 1,25 kost) Dezelfde kosten worden doorgevoerd als de restauranteigenaar zijn rekening bij de wasserette digitaal betaald, de betalingen van de wasserette eigenaar bij de kapper, zo ook de volgende betalingen, etc.... Daarom zal na de eerste 36 transacties van deze € 50 slechts € 5 overblijven en het restant van € 45 is eigendom geworden van de bank … dankzij alle digitale transacties en vergoedingen! Contant is Koning!

doris_dordt
doris_dordt20 mei 2023 - 0:44

Deze reactie is verwijderd

Meindo
Meindo19 mei 2023 - 15:26

Ik (76) betaal al jaren alleen maar met pin en het bevalt me uitstekend. Als je alleen maar cash betaald moet je toch steeds naar de pinautomaat om (ook) te pinnen.

R. de Souverein
R. de Souverein19 mei 2023 - 13:26

Goed zo, meer mensen zouden contant geld weer moeten omarmen. Ik betaal ook niet meer digitaal iig wanneer ik fysiek aankopen doe. Je ziet nu waar ze naartoe willen met die CBDC (aka total control digital currency) onzin die ze erdoor proberen te pushen maar waar geen rationeel mens op zit te wachten. Als je een digitale munt wilt omarmen neem dan gewoon bitcoin. Ik vind overigens wel dat banken verplicht zouden moeten zijn om te voorzien in cash geld transacties zonder bijkomende kosten (kon voorheen ook gewoon dus..), ze hebben al lang en breed meer dan genoeg bespaard op hun kosten met tal van locaties te sluiten en toch wordt het almaar duurder terwijl banken gewoon constant winst maken (tra la la). En die winkels met zelfbedieningskassa's wat een gedrocht. Daar kun je "natuurlijk" ook niet cash betalen (technisch gewoon mogelijk, zie drankautomaten waar gewoon cash in kan ook papier). En dan hebben we nog die meuk die vadertje overheid pushed met het cash geld van boven een bepaald bedrag verdacht maken. Dat is ondertussen ook al omlaag gebracht naar een luttele 5000€. Met zo'n domme praatjes over witwassen. Ja en afpersing is heilig wanneer je het belasting(aangifte) noemt...

1 Reactie
Daslief
Daslief19 mei 2023 - 13:32

5000 euro? Het kabinet stelde al 100 euro voor, voor zakelijke transacties zelfs onder 100 euro: 'In de strijd tegen criminaliteit wil het kabinet banken de mogelijkheid geven om particuliere transacties boven de 100 euro gezamenlijk te monitoren. Hetzelfde moet gaan gelden voor alle zakelijke transacties, dus ook die onder de 100 euro.' https://nos.nl/artikel/2456142-kabinet-wil-betalingsverkeer-beter-laten-monitoren-kamer-heeft-vragen

Aadjoh
Aadjoh19 mei 2023 - 12:18

Er is er maar 1 die bepaalt of ik contant of pin betaal. En dat ben ik! Als ik bij een kassa verplicht ben om per pin te betalen laat ik de boodschappen staan en wens ze een goedemiddag! Als ik vrij ben om te kiezen betaal ik regelmatig per pin! Zal lekker worden!

marleenvanh
marleenvanh19 mei 2023 - 11:49

Zoveel mensen nog ZO ouderwets? Niet te geloven! Maar ja, dan MOET het (helaas) wel blijven. Dat is een te grote groep om tegen te zeggen "Je past je maar aan joh", in elk geval voorlopig. Persoonlijk betaal ik zo goed als nooit iets contant. Vind het lastig en omslachtig.

5 Reacties
anenhar
anenhar19 mei 2023 - 13:47

Je zal niet lachen met de (vele) storingen de laatste tijd en dan sta je met lege handen!

mokassa
mokassa19 mei 2023 - 14:45

Met ouderwets heeft het voor veel mensen nauwelijks te maken. Winkels weigeren om pinapparatuur te plaatsen die bruikbaar is voor visueel beperkten en voor mensen in een rolstoel, stoelmobiel e.d. is het pinapparatuur meestal onbereikbaar geplaatst.

Beps
Beps19 mei 2023 - 20:59

Tja, ouderwets of niet ik geef toch liever fysiek geld cadeau aan mijn kleinkinderen, ze weten dan dat het niet in een muur zomaar aangroeit. En ze hebben het gevoel iets te krijgen, ze lopen nl. nog met een pinapparaat om het in ontvangst te nemen en overmaken. En naar een bankrekening storten is eigenlijk niets geven op de verjaardagen dus dat is geen leuk gevoel voor kinderen. Ik geef ze het dus nog steeds in de handen.

prikker
prikker20 mei 2023 - 11:38

Dus omdat andere mensen een andere mening hebben zijn ze 'Zo ouderwets'. Waar haal jij het recht vandaan andere mensen zo te beoordelen ?!? Doe wat je wil, maar laat ook een ander in z'n waarde... je reactie toont aan dat je respectloos bent.

JannyBoe
JannyBoe21 mei 2023 - 7:40

En het vooroordeel 'ouderwets' klopt niet eens. Als je onderzoek van de Nederlandse Bank leest is het ook best 'nieuwerwets' omdat contant betalen zeer aanwezig is in jongere leeftijdcategorieën. https://www.dnb.nl/media/e34bo5zu/betalen_kassa_2020.pdf

Wilma-60
Wilma-6019 mei 2023 - 11:15

Ik betaal contant en blijf dat ook doen !!! Als ze niet anders willen, ga ik naar Duitsland , woon 4 km van de grens . Ga nu al regelmatig voor aanbiedingen naar Duitsland daar hebben ze liever contant geld. Alleen onze regering wil de mensen flink onder controle houden, dat noemen ze ook nog democratie???

1 Reactie
anenhar
anenhar19 mei 2023 - 13:48

Helemaal mee eens!

kaartendraak
kaartendraak19 mei 2023 - 10:51

1 op de 5, das best veel, maar het zou 100% moeten zijn die gewoon vrijwel overal contant gebruikt, juist vanwege de overdreven controledrang door overheid en banken. Als er teveel mensen altijd overal pinnen is het makkelijker om andere vormen van pinbetalingen door te voeren waarbij we helemaal geen controle meer over ons eigen geld hebben, sterker, banken/overheden kunnen hierdoor echt geld afschaffen en een heel ander systeem invoeren(CBDC, puntensystemen enz). Cashgeld MOET verplicht zijn overal geaccepteerd te worden. Het is het enige echte wettige betaalmiddel die je in je hand hebt, pinnen zijn slechts cijfertjes.

prikker
prikker19 mei 2023 - 10:42

We zien steeds meer dat de overheid haar boekje te buiten gaat in de controledrang en informatieeisen die zij stelt. Banken worden verplicht al het digitaal betalingsverkeer te screenen zonder enige redelijke wetsbasis (de terrorisme claim is absolute onzin) en de belastingdienst gluurt naarstig mee in ons betalingsgedrag. Zolang onze overheid dit gedrag blijft vertonen is het belangrijk voor de burger deze overmatige invasieve controlebehoefte van onze overheid tegen te gaan en dus zit er niets anders op dan cash te betalen, hoe ongemakkelijk ook. De overheid is er voor de burger.. niet andersom.. dat lijkt deze overheid te willen omdraaien.

Koosje8
Koosje819 mei 2023 - 10:39

Ik ben 67 en betaal zoveel mogelijk contant. Zo weet ik beter wat ik uitgeef. Bovendien stop ik het wisselgeld altijd meteen in een potje thuis, dat spaart ongemerkt heel lekker op.

silver5
silver519 mei 2023 - 10:38

Cash geld moet geaccepteerd blijven!! Ik laat mijn boodschappen door iemand anders doen (vanwege handicap) maar geef diegene écht mijn pinpas of telefoon niet mee!! Afgelopen week wilde een oudere man 50 euro pinnen bij de Jumbo, dat kon niet hij kon maximaal 20 euro pinnen?? En via internet betaal je voor elke bestelling 5 euro bezorgkosten. Als ik 20 euro per maand "weggooi" scheelt mij dat zeker 3 maaltijden! Dus Cash moet blijven en ook overal!!