Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Één op de vijf klikt nog steeds op phishingmails

02-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
internet draden 930x520 web
Alle bewustwordingscampagnes ten spijt, klikt een op de vijf mensen nog steeds op linkjes in phishing-mailtjes. Dat melden beveiligingsbedrijven Fox-IT en Motiv . Die bedrijven voeren vaak tests uit bij bedrijven om te kijken hoe alert medewerkers zijn. Dat die alertheid tegenvalt, merkt de overheid ook: uit een onderzoek in opdracht van de overheid blijkt dat maar weinig mensen actie ondernemen om zichzelf online te beschermen.
Campagne
Daarom begint deze week voor de zesde keer een campagne om mensen zichzelf beter te laten beschermen op internet. Een goed idee, vindt ethisch hacker Sanne Maasakkers van Fox-IT. "Na zo'n campagne zie je dat mensen zich korte tijd bewuster gedragen, maar na een tijdje ebt dat weer weg", zegt ze.
Wachtwoorden invullen
Mensen klikken niet alleen op linkjes, ze vullen vervolgens ook heel vaak hun wachtwoorden in: dat doet 69 procent van de mensen die op een phishing-linkje klikte.
Verouderde software
"Maar als je computer op verouderde software draait, kan ik die ook overnemen als je alleen op een mailtje klikt", zegt Maasakkers. Aanvallers zouden dan bijvoorbeeld bestanden kunnen stelen, toetsaanslagen registreren of zelfs de webcam activeren.
Internetstekker eruit
Kun je nog iets doen als je al zo'n link hebt aangeklikt? Volgens Maasakkers kun je dan het beste zo snel mogelijk je verbinding uitzetten door bijvoorbeeld de internetstekker eruit te trekken, of de datverbinding verbreken en iemand in te schakelen die er verstand van heeft. "Daarmee voorkom je dat ze iets installeren waardoor je computer iedere keer dat je opstart meteen verbinding maakt met de hacker." Bron: NOS/Motiv/Fox-IT
       
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!