Kassa

Eén op de vijf kinderen gaat niet naar de tandarts, ‘schooltandarts moet terug’

13-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
608 keer bekeken
  •  
tandarts kind mondzorg gebit 1127

De mondzorg voor mensen tot achttien jaar is gratis. Toch gaat één op de vijf kinderen nooit naar de tandarts. Minister Carola Schouten van Armoedebeleid wilt daarom dat de schooltandarts weer terugkomt. Zo krijgen arme gezinnen weer toegang tot deze zorgvorm, zegt ze in het AD.

"Er zijn mensen die niet meer naar de tandarts gaan, omdat ze het niet kunnen betalen. Die zijn niet bang voor de tandarts maar voor de rekening van de tandarts. Hun kinderen gaan vervolgens ook niet naar de tandarts", aldus de minister.

Grote gevolgen op latere leeftijd

Het mijden van de tandarts op jonge leeftijd kan later grote gevolgen hebben, zegt Schouten. Kinderen lopen zo het risico op hoge kosten wanneer ze ouder zijn geworden. Een slecht gebit zorgt ook niet alleen voor een slechte gezondheid, maar kan ook leiden tot minder zelfvertrouwen en zelfs schaamte. 

Geen angst of schaamte voor slecht gebit

Vroeger werd haar hele klas naar de tandarts gestuurd, aldus de minister. Hierdoor was er volgens haar minder risico op stigmatisering. "Dus dat kun je veel breder opzetten. Die kinderen zijn immers verzekerd. Hoe je dat vormgeeft, of het met zo’n bus moet of dat de tandarts op school komt, daar kunnen we het over hebben. Maar als dat maakt dat kinderen later niet meer de angst of schaamte hebben voor een slecht gebit, dan is dat het waard." 

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Karin en Erik Rodenburg
Karin en Erik Rodenburg14 jul. 2022 - 8:09

Er wordt aangegeven dat financieel geen probleem is echter als de ouders vanwege de hoge eigen risico niet naar de tandarts durven betekent dit dat de kinderen niet worden ingeschreven bij de tandarts en dus niet op controle kunnen/mogen vanwege de ontbrekende verzekeringsregistratie van de ouders. Kinderen zijn immers bijverzekert!!

gerardvantol
gerardvantol13 jul. 2022 - 20:04

Ik heb ook nooit gesnapt waarom de schooltandarst ooit is afgeschaft. Typisch weer zo'n ambtenaren uitvinding, levert nils op en in de toekomst leidt het tot veel hogere kosten.

tenormin
tenormin13 jul. 2022 - 13:00

Schooltandarts terug? Niet de slopers van vroeger: hoeveel kindergebitten er destijds verpest zijn: ontelbaar. En hoeveel trauma's daar zijn opgelopen. Ook ontelbaar. Het waren gewoon 'slagers'. Als ze al terugkomen dan graag mensen die echt tandarts zijn en gevoel in hun donder hebben.

Yvonne_909
Yvonne_90913 jul. 2022 - 12:30

Schooltandarts heeft destijds onze gebitten juist verknald door onnodig geboor op plaatsen waar helemaal geen gaatjes waren. Wij gingen baar een eigen tandarts, was ook doorgegeven aan de school naar wij werden gewoon aan de hand meegesleurd die bus in en er werden zonder overleg met en toestemming van de ouders behandeld. Tja, destijds idd. flink wat angstpatiënten gekweekt daarmee. Schandalig dat zulje tandartsen c.q. kinderbeulen daar destijds ook gewoon mee weg konden komen.

Helen 66
Helen 6613 jul. 2022 - 11:56

En is er al onderzoek gedaan uit welk milieu die kinderen die niet naar de tandarts gaan, komen? Het is gratis tot 18 jaar, dus het kan geen financieel probleem zijn. Laksheid ouders? teveel gedoe? ZElF bang? Wat is de oorzaak dat ze niet gaan? Onderzoek dat eerst eens voordat er weer zoveel belastinggeld verkwist wordt. Geen geld voor Ouderenzorg (400 miljoen weer bezuinigd), geen geld voor Jeugdzorg (nog meer zelfdodingen uit wanhoop na meerdere jaren op een wachtlijst voor hulp te hebben gestaan).

Wilma-60
Wilma-6013 jul. 2022 - 10:58

Nu die schooltandartsen dat, waren vroeger regelrechte beulen !!!!!! Ik zou mijn kind daar niet naar toe laten gaan als, het nog net zo zou zijn . Want ben altijd bang voor de tandarts gebleven !!! Naar eigen tandarts . Maar ik denk dat velen niet meer de zorgverzekering kunnen betalen en dat daarom de kinderen misschien niet gaan??

Peter_250
Peter_25013 jul. 2022 - 9:26

Hopelijk niet de schooltandarts van vroeger. Dat waren echt kindermishandelaren. Veel mensen hebben er nu nog trauma's van

Peter_250
Peter_25013 jul. 2022 - 9:24

Hopelijk niet zoals de schooltandarts van vroeger. Dat waren echt kinderbeulen. Veel mensen hebben er nu nog trauma's van

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!