Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Een op de vijf kampt met slapeloosheid

16-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bed beertje slapen lamp 930x520
Een op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder kampte in 2017 regelmatig met slaapproblemen, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen: ze vallen moeilijk in slaap, kunnen niet doorslapen of worden te vroeg wakker. Waarom zo veel mensen slecht slapen, is niet bekend.

Laagste inkomensgroep

Ook mensen met lage inkomens krijgen vaker te maken met slapeloosheid dan veelverdieners. De gezondheid van mensen uit de laagste inkomensgroep is ook veel slechter, vergeleken met mensen uit de hoogste inkomensgroep. ,,Ze hebben bijna anderhalf keer vaker een langdurige aandoening en zijn ze drie keer vaker psychisch ongezond'', aldus het CBS.

Belemmering in functioneren

Van de mensen met slaapproblemen gaf ruim vier op de tien aan dat zij daardoor belemmerd werden bij hun dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld met werken. ,,Zij waren bijvoorbeeld minder geconcentreerd, vergeetachtig of slechter gestemd'', aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ouderen meer slaapproblemen

Met het ouder worden nemen de problemen met slapen toe. Van de twaalf tot zestienjarigen zegt 8 procent slaapproblemen te hebben gehad. Bij de 40- tot 50-jarigen is dit 19 procent en van de 75-plussers zelfs 28 procent.

Onderzoeksmethode

Omdat het om een nieuwe onderzoeksmethode gaat is onbekend of de slaapproblemen van Nederlanders toe- of afnemen. ANP
Zie ook Kassa: Meeste slaapmiddeltjes werken niet

Meer over:

cbs, slapeloosheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

aaromijn
aaromijn17 mrt. 2018 - 22:16

Koop een potje tabletjes (naam: Nachtrust extra sterk) bij het Kruidvat; 1 stuk fijnkauwen en doorslikken met wat water. Werking gegarandeerd goed. Het bevat o.a. Valeriaan, Magnesium en Melatonine. Welterusten !

diny.bosgoed
diny.bosgoed16 mrt. 2018 - 13:41

Hallo, Ja, het probleem van het slapen. Ik heb mijn eigen oplossing bedacht en ik denk dat het ook voor anderen zou kunnen gelden en daarom zal ik het uitleggen. Vaak zijn er ,problemen/of er is iets gebeurd, waar men vooral 's nachts over gaat nadenken. Dat komt vanzelf en dat hou je niet goed tegen.Je moet je dan zelf vragen gaan stellen, b.v. Kan ik er op dit moment (je ligt in bed) iets aan doen? Veranderen? Het antwoord is dan  meestal, nee ik kan er op dit moment niet aan doen, veranderen.Dus de conclusie zou moeten zijn, dan kan ik eigenlijk toch beter gaan slapen want dat denken brengt niets. En ook positief proberen te denken zo van: ik lig lekker in mijn warme bedje, er zijn mensen die helemaal geen bed hebben en die liggen misschien buiten of op iets hards zonder deken. Dus relativeren.Als het al drie uur is of vier uur denk je weer positief zo van: ik kan lekker nog drie of vier uurtjes blijven liggen in mijn lekkere warme bedje. Alhoewel het piekeren heeft mij soms ook goede ideëen gebracht, dat probeerde ik dan te onthouden tot de volgende ochtend, maar 's morgens was ik het kwijt.Dus toen ook pen en papier bij me gelegd om het dan gauw op te kunnen schrijven. Over dingen nadenkenpiekeren vergroot je je hartslag en houd je jezelf dus wakker.Het volgende is dus om je hartslag omlaag te brengen en dit kun je bewust doen en wel als volgt. Even dit: ik heb vroeger transcedente meditatie gedaan (nu eigenlijk niet meer) en daarbij gaat je hartslag ook omlaag omdat je dieper gaat ademhalen. Dus probeer langzaam in en uit te ademen. Je adem inhouden en heel langzaam uitademen en weer opnieuw. Alle aandacht is op je ademhaling.Langzaam inademen en vasthouden en langzaam uitademen. Je komt er achter dat je eigenlijk best lang je adem kunt inhouden en ademen ga je toch vanzelf weer. Dat is een automatisme.  Als je je lang genoeg concentreert op je ademhaling zul je toch in slaap vallen (tenminste bij mij werkt het). Deze methode zie ik nergens terug, ook niet nu in de Telegraaf met de tips van slaapexpert en neuroloog Hans Hamburger . De tips van hem zullen zeker wel meehelpen. Ik zou zeggen probeer het, het kost niets. Met vriendelijke groet, Diny Bosgoed

1 Reactie
simon55
simon5517 mrt. 2018 - 11:04

U moet n eigen praktijk gaan beginnen,lopen ze de deur plat

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!