Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mantelzorg onbereikbaar voor veel ouderen

25-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_thuiszorg
Ruim een op de tien Nederlanders beschikt niet over een sociaal netwerk dat hulp en ondersteuning kan bieden als dat nodig is. Bij ouderen en mensen met een beperking is dat een op de vijf. Dat heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) maandag bekendgemaakt op basis van de nieuwste cijfers over de zorg.
Langdurige hulp
Zo'n 2,2 miljoen volwassenen die zelfstandig wonen krijgen hulp bij dagelijkse klussen, als het huishouden of het zichzelf aan- en uitkleden. Ze krijgen daarbij vooral zorg van mensen uit hun sociale netwerk. Niet iedereen kan volgens het SCP echter terugvallen op iemand uit de sociale omgeving als diegene om gezondheidsredenen langdurig (extra) hulp nodig heeft.
Informele hulp
Een groot deel van de totale ontvangen zorg en ondersteuning is informele hulp. Ruim 10% van de Nederlanders krijgt deze hulp, die wordt gegeven door de partner, volwassen kinderen, ouders, buren, vrienden of vrijwilligers. Een minder groot deel van de Nederlanders ontvangt publiek gefinancierde of particuliere hulp: respectievelijk ruim 6% en ongeveer 3% van de Nederlanders. 
Mantelzorgers
Het zijn met name mantelzorgers die huishoudelijke hulp bieden, terwijl publiek gefinancierde professionals de hulp bij de persoonlijke verzorging en verpleging geven. Vooral mensen met een laag inkomen of ernstige lichamelijke beperkingen, ouderen, en alleenwonenden ontvangen zorg en ondersteuning van professionals en/of mantelzorgers. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

C.Boon
C.Boon27 apr. 2016 - 11:33

Als je je hele leven hebt gewerkt en daarbij ook nog mantelzorg hebt verricht, heb je geen eigen leven op kunnen bouwen, je hebt geen mensen om je heen die jou zullen helpen als jij aan de beurt bent. Het is een gat waar heel veel mensen in vallen. Daarbij wordt vergeten dat mantelzorg nooit, maar dan ook nooit, verplicht gesteld mag worden en de (lokale) overheid wél die zorgplicht heeft. Veel gemeenten gaan hieraan voorbij en willen alles gratis voor elkaar krijgen.  Dit is niet de opzet van de veranderingen in de zorg geweest maar dit wordt wél zo uitgelegd omdat dit aantrekkelijk is voor de gemeentekas. Ouderen die zorg nodig hebben en dit zelf kunnen regelen: probeer een pgb te krijgen om zorg uit te kunnen betalen. Als u daartoe niet in staat bent: vraag bij de gemeente de zorg aan en sta erop die te krijgen: de MEE geeft gratis cliëntondersteuning en moet u helpen. Laat je geen (mantelzorg)oor aannaaien ! Als dit niet lukt: stuur een brief naar staatssecretaris Martin van Rijn en meldt dit: hij is de hoofdverantwoordelijke voor alles wat er nu gebeurt, voor de onduidelijke instructies die gemeenten krijgen en die naar eigen believen uitgelegd kunnen worden. Wordt mondig, laat van u horen !

2 Reacties
femke huizinga
femke huizinga27 apr. 2016 - 17:17

Goede tip !!  Nog een kleine aanvulling: veel gemeenten hebben ook cliëntondersteuning. Degene die de cliënt moet ondersteunen werkt voor de gemeente en komt dus niet voor de cliënt. Voor een ieder die cliëntondersteuning wil BEL MEE en vraag om cliëntondersteuning van MEE. 

chronisch zieke
chronisch zieke27 apr. 2016 - 21:08

MEE bestaat al niet overal meer en is zéker niet zaligmakend. Zowel MEE, als andere instanties, worden 'gedragen' door gemeenten. Dus gemeenten beslissen nog steeds zelf.

snuffelbaard
snuffelbaard26 apr. 2016 - 21:16

Wel allemaal mopperen en mopperen en mopperen maar als men straks gaat stemmen natuurlijk weer niet op de SP. Gewoon lekker weer stemmen op VVD, Groen Links. D'66, PVDA en nog meer van die partijtjes, men is het toch zelf schuld? Je krijgt wat je verdient..

nielsbak63
nielsbak6326 apr. 2016 - 15:24

een ander groot probleem is dat als je als oudere boven het sociaal minimum verdient deze oudere geen enkele aanspraak kunt maken op thuiszorg en of hulp in de huishouding openbaar vervooer zelf moet betalen en geen aanspraak kunt maken op voorzieningen zo als scootmobiel of gehandicapte vervoer ! als je tegen de 2000 euro verdient maar wel hoge onkosten hebt krijg je in dit land helemaal niets en word je door alle instanties aan je lot overgelaten  met of zonder mantelzorgers ! je staat er alleen voor!

sarash
sarash26 apr. 2016 - 15:19

Vroeger had je de zekerheid dat als je wilde je in bejaardenhuis kon. Maar dat was zielig alle oudere bij elkaar zetten ook al wilde ze dat zelf. Nee iedereen moest zelfstandig wonen .... Dat veel nu zonder hulp en zonder sociaal contact zitten is zeker niet zielig.Deze regering breekt alles af wat er was opgebouwd... van een sociaal land zijn we een asosiaal land geworden.

rietje50
rietje5025 apr. 2016 - 22:53

Over een jaar of 10 komen ze erachter dat die bejaarden huizen zo slecht nog niet waren. En ook niet duurder. Alle hulp binnen handbereik en minder eenzaamheid. Het is toch te triest voor woorden dat je moet bedelen voor hulp.

vrijmark
vrijmark25 apr. 2016 - 19:18

Dankzij deze regering met steun van D 66 en de kleine christelijke partijen is de zorg voor de echte Nederlanders volledig weg bezuinigd , dit geld gaat nu allemaal naar de gelukzoekers die hier niets goed vinden , maar nooit meer weggaan vanwege de geweldige uitkering en gratis voorzieningen

joke1234
joke123425 apr. 2016 - 18:24

zelf mantelzorger en zelfs bewindvoerder voor een aantal vrienden in mijn omgeving. gratis!. bewindvoerder omdat de "proffessionals" in dit geval het eerste jaar zo'n € 5000 ,-++ gekost zouden hebben. Er wordt dan gezegd dat de overheid daar dan maar moet bijdragen.de nieuwe aasgieren groep.  Dit fijne kabinet heeft de vergoeding voor chronisch zieken weggepoetst, het mantelzorgcompliment afgeschaft. etc. etc. Ikzelf chronisch ziek heb gelukkig een lieve zorgzame echtgenote, maar veel ouderen en alleenstaanden worden steeds meer in het isolement geschopt. Ook de parkeerristricties  en de grote steden die om zgn milieuredenen (oudere auto ) niet meer toegankelijk zijn , maken het bepaald niet eenvoudiger om zo iemand te bezoeken. 

ivory
ivory25 apr. 2016 - 16:03

Mijn moeder (bijna 90) komt de deur niet meer uit. Kan ze niet meer. Ze heeft ernstige gezondheidsproblemen, maar woont nog steeds zelfstandig. Ze wil ook niet anders. Het schoonmaken is via de gemeente prima geregeld. Thuiszorg komt haar ogen verzorgen en verder ben ik (65) de enige die voor haar klaar staat. Haar zaken regelen, klusjes, boodschappen enz. Ik woon buiten haar regio en het is echt wel eens zwaar. Sinds een paar dagen heeft ze een Delier en op zo'n moment is het helemaal moeilijk en zorgelijk.  

vg1971
vg197125 apr. 2016 - 13:30

Pas 45 en ik maak me al enige jaren ernstige zorgen over mijn eigen oude dag. Geen echtgenoot, geen kinderen, beste vrienden ver weg. Ook zelf mijn baan in de zorg (zij het de GGZ) t.g.v. bezuinigingen verloren en ik kom te oud niet meer aan de bak. Voor wat betreft de mantelzorg zou het kabinet meer stil moeten staan bij het feit dat er ook ouders zijn, die zich nooit ouder getoond hebben; hulp van kinderen is daardoor NIET vanzelfsprekend! Ik doe nu o.a. vrijwilligerswerk met dementerende ouderen. Iedere week weer vraag ik me af waarom. De ouderen willen helemaal niks of krijgen het niet mee en de betaalde zorg snauwt en kijkt op ons neer.

nokkenas
nokkenas25 apr. 2016 - 12:44

Helemaal mee eens. De ouderen kunnen niet gaan staken, op het Malieveld staan schreeuwen, de snelwegen blokkeren enz.Die zijn het makkelijkste te pakken!

C.Boon
C.Boon25 apr. 2016 - 12:04

De mantelzorg wordt opgedrongen: je bent wel heel erg slecht als je zelf niet overal, kosteloos (! want dáár gaat het om) voor zorgt.Mantelzorg mág nooit verplicht worden gesteld  !Onthoud dit en bezwijk niet onder de druk die de keukentafelconsulente op u legt !!!

hans69
hans6925 apr. 2016 - 11:57

Reaktie van een mantelzorger. Al ruim 6 jaar verzorg ik mijn echtgenote,doe het hele huishouden kortom alles.mijn echtgenote(82) heeft COPD en nog meer ouerdoms klachten. ikzelf ben (83) en hartpatient,copd klant.drie uur per week komt de hulp stoffen en zuigen. wil je nog iets voor jezelf doen,is geen tijd voor,kortom ik had mijn oude dag anders voorgesteld' traplift zou uitkomst bieden maar te duur vind de gemeente. blijft bij mij de vraag hangen wie doet eens wat voor de mantelzorger??de mantelzorger is een goedkoope slaaf,en bespaard de instanties veel geld' ik houdt erg veel van mijn vrouw,en zal tot mijn laatste snik voor haar blijven zorgen,maar de instanties geloven het wel.gaat toch goed zo.......... hans69

2 Reacties
ddr
ddr25 apr. 2016 - 13:48

En dan moet je er niet aan denken dat jezelf eerder komt te overlijden.Niemand zorgt er dan meer voor uw vrouw.Misschien moeten alle ouderen een asiel aanvraag indienen.Dan er is wel geld voor hulp. Misschien dat de instanties dan begrijpen wat de ouderen bedoelen.Ik ben een stukje jonger dan u.19 jaar ben ik de mantelzorger voor mijn vrouw en zie de toekomst somber in.

anonimus
anonimus25 apr. 2016 - 16:10

Wat een mannetjesputter bent u!!! BRAVOOOOO! U bent echt een TOPPER! De gemeente moet zich DIEP SCHAMEN dat ze een traplift te duur vinden!!!! Misschien een goede tip....zoekt u bij Google maar eens naar EASYSTEPPERS ik heb dit zelf op de trap en het is een TOP oplossing! En u blijft nog in beweging ook! U mag de steps eventueel komen uitproberen bij ons thuis! Als dit niet de juiste oplossing lijkt kunt u hier ook eens kijken naar een 2e hands traplift :  https://www.smienktrapliften.nl/ Met het bedrag wat u aan de WMO moet afdragen......heeft u de lift in 2 jaar zelf betaald. Ik wens u en uw vrouw alle goeds toe en hoop dat ik u een goede raad gegeven heb waarmee u uit de voeten kunt om de situatie een beetje makkelijker te maken :-)

alberdina diana brouwer
alberdina diana brouwer25 apr. 2016 - 11:32

het idee van de overheid om veel zorg over te geven aan gemeenten die dan beslissen is te snel door gevoerd. Mantelzorg is fijn als het kan en dat scheelt natuurlijk in de kosten. Maar de mensen die via de WMO zorg vragen en krijgen betalen ook een eigen bijdrage en zijn niet vrij in keuze wie de hulp mag geven aan mensen die het nodig hebben. Door dit alles komen velen in problemen en isolement zien nut van leven niet meer in is dat de bedoeling van de regering en gemeenten die de taken nu ut voeren. De mensen die land opgebouwd hebben zo benadelen en de dood in jagen want zo voelen velen het nu echt en geef ze eens ongelijk. Zouden ze zelf maar nodig hebben deze hulp.

1 Reactie
anonimus
anonimus25 apr. 2016 - 16:16

Je hebt helemaal gelijk maar humaan dood mogen we ook weer niet want de pil van Drion is nog steeds niet verkrijgbaar! Dus blijft er niet veel over dan NIET HUMAAN aan je einde zien te komen! KLOTE LAND!

marty
marty25 apr. 2016 - 11:25

Er is niemand die mij gratis kan helpen, moet steeds meer betalen: hulp inkopen, dure maaltijden enz., mag ik misschien weten waarvan als er heel weinig pensioen is. Euthanasie mag niet maar waarom moet je dan nog leven.

antonstam
antonstam25 apr. 2016 - 11:10

ik zit in de zelfde positie en vind het schande dat wij zo behandel; worden.Hebben dit land  na de oorlog  weer opgebouwd en nu kunnen we verrekken. en wordt er geld uitgegeven wat niet nodig is o.a. voor oorlogschepen z.g. vluchtelingenhulp, verwennerij in de gevangenis en ga zo maar door

3 Reacties
giepske
giepske25 apr. 2016 - 11:15

Helemaal gelijk!

Fimele
Fimele25 apr. 2016 - 12:22

Helemaal mee eens, geld naar Griekenland , Turkije en ga zo maar door , waar je niets meer van terug ziet. De ouderen hebben niet tot hun 30e  gestudeerd maar wel vanaf hun 14e  gewerkt en hard.  Nu doet Nederland alsof zij niets hebben gebracht in deze economie.SCANDE   SCHANDE. 

robertjanwestendorp
robertjanwestendorp25 apr. 2016 - 12:58

Uiteraard komt de rekening voor het helpen van de nieuwe  vluchtelingen op kosten van de zorg. Deze is zo giga uitgekleed dat ik me schaam om vluchtelingen voor te laten gaan. De ouderen kunnen beter zelf ook vluchteling zijn, dan wordt er beter voor ze gezorgd. Deze regering is walgelijk bezig.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!