Kassa

'Een op drie patiënten ziek na medicijnwissel'

20-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
medicijnen-930x520
Patiënten die moeten overstappen op een ander merk medicijn, als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, kampen vaak met onnodige gezondheidsklachten. Dat concluderen veertien patiëntenorganisaties in een gezamenlijk onderzoek onder bijna 2000 patiënten.

Zieker

Zo werd 34 procent zieker na omzetting naar een ander merk van hun vertrouwde medicijn. Bijna een kwart geeft aan een extra medisch onderzoek te hebben laten doen als gevolg van de bijwerkingen.

Jaarlijks van medicijn omgezet

Ongeveer een miljoen mensen met een chronische aandoening worden jaarlijks, zonder medische reden, op een ander merk medicijn omgezet. Volgens de onderzoekers moet zo'n 60 procent van hen een of meer keer per jaar wisselen. Bij bijna 40 procent is dit zelfs drie keer of vaker.

Inkoopbeleid zorgverzekeraar

Het wisselen van verschillende merken medicatie komt volgens de patiëntenorganisaties door het inkoopbeleid, dat al jaren wordt gevoerd door zorgverzekeraars en apothekers. Door het zogeheten 'preferentiebeleid' vergoeden zorgverzekeraars niet meer het duurdere merkmedicijn, maar vaak een merkloze variant van hetzelfde medicijn. Dat is een medicijn met dezelfde werkzame stof, alleen is dat middel meestal goedkoper.

'Ellende bij wisselen medicijnen'

,,Al jaren ondervinden patiënten ellende van het wisselen van medicijnen door voorkeursbeleid en inkoopbeleid van zorgverzekeraars en apothekers. Daarnaast zien we dat patiënten soms onzeker worden en hun medicijnen verkeerd gaan gebruiken'', zegt Michael Rutgers, directeur bij het Longfonds.

'Dringende oproep'

De patiëntenorganisaties doen een ,,.dringende oproep'' aan het ministerie van Volksgezondheid, zorgverzekeraars en apothekers om een einde te maken aan deze praktijken. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) stelt evenwel in een reactie dat het preferentiebeleid lang niet de enige reden is waarom mensen soms van geneesmiddel wisselen. Dat kan ook met bijvoorbeeld leveringsproblemen of een overstap naar een andere verzekeraar te maken hebben.

Miljardenbesparing

Wisselen hoeft volgens Bruins ook helemaal geen probleem te zijn. ,,Generieke medicijnen zijn net zo goed en veilig als merkmedicijnen'', aldus de bewindsman. Het gebruik van generieke alternatieven levert bovendien miljardenbesparingen op. Bruins nodigt de organisaties wel uit om over de kwestie te komen praten. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

ajmvl44
ajmvl4420 apr. 2018 - 17:02

ja ik heb dezelfde ervaring met bloedverdunner en cholesterolverlagende pillen

hansje klein
hansje klein20 apr. 2018 - 16:59

Met de strategie om producenten aan een geforceerde marktwerking bloot te stellen gaan deze en de groothandel in de loopgraven en reduceren de productie èn een noodzakelijke voorraad van medicijnen. Het logistische probleem wordt dus óók door dit ingrijpen veroorzaakt. Door het steeds weer wisselen van merk (kleur van het doosje en de pillenvorm), worden patiënten bovendien onzeker gemaakt en is een onderzoek naar de gevolgen van verkeerde inname wéér een extra kostenfactor. Abbot levert bij voorbeeld ook onder een andere naam (ik meen dan vanuit Italië).

trudie roeten
trudie roeten20 apr. 2018 - 13:54

Ik merk het nu zelf met een bloeddrukverlager, het andere merk doet niet wat het moet doen. En de bijwerkingen zijn ook anders en onaangenaam.

a.ploeg
a.ploeg20 apr. 2018 - 13:24

nou dan moet minister Bruno Bruins even de uitzendingen van vorige week en dezeweek van Zembla even  zien, misschien dat hij er dan anders over gaat denken.Wij worden zo mooi ziek gemaakt en kunnen sneller dood gaan.Wat een vieze troep daar in India en wij maar vieze pillen slikken.Is dat nu onze minister die voor de Nederlanders opkomt en wat gaat doen hier aan.IK DENK HET NIET.GELD GELD GELD.

1 Reactie
sieger veenstra
sieger veenstra21 apr. 2018 - 13:22

Onthutsend het antwoord in Zembla van het Zorgtoezicht op de geneesmiddelen. De Amerikaanse overheid heeft 31 soorten medicijnen van dezelfde firma in India verboden voor hun markt, door malversatie van de stoffen die hierin zitten. Bovendien is dit bedrijf een boete van 500 miljoen dollar opgelet. De Nederlandse autoriteiten zijn hiervan op de hoogte, maar zien geen probleem.Absurd en niet te begrijpen. Hebben ze hun verstand verloren. Mensen informeer goed bij uw apotheek. Wat de minister zegt is ook van de pot gerukt. Bezuinigingen die levens in gevaar brengen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!