Kassa

Een op de drie Nederlanders wil gulden terug

14-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
25_gulden_03.jpeg
Een terugkeer naar de gulden, zoals de PVV laat onderzoeken, valt bij 32 procent van de Nederlanders in goede aarde. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Van de PVV-kiezers wil 72 procent af van de euro.
Referendum
PVV-leider Geert Wilders zei vrijdag op zoek te zijn naar een onderzoeksbureau. Mocht uit onderzoek blijken dat Nederland baat heeft bij terugkeer naar de gulden, dan wil hij een referendum over dit onderwerp. De Hond peilde dat 43 procent dat een goed idee vindt. Van de PVV-aanhang vindt 83 procent een volksraadpleging over dit onderwerp een goede zaak.
'Neuro'
Een aparte munt uitsluitend voor de (economisch sterkere) landen in Noord-Europa, de 'neuro', ziet 47 procent van de Nederlanders wel zitten. Volgens de opiniepeiler lag dat percentage een half jaar geleden op 38. Binnen de achterban van de PVV ziet 72 procent dit plan wel zitten.
Bezuinigingen
Meer bezuinigen dan de oorspronkelijk geplande 18 miljard euro is wat een op de drie Nederlanders (32 procent) betreft acceptabel. Een duidelijke meerderheid (59 procent) van de PVV-kiezers vindt echter dat de PVV steun aan het kabinet moet intrekken als de regering meer gaat besparen. 43 procent van de kiezers denkt dat het kabinet voor eind 2012 valt.
Peiling
De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildag was vrijdag.
ANP

Meer over:

diginieuws, pvv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!