Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Een nieuwe kaak uit paardenbot

18-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
rontgenfoto_01.jpg
Materiaal uit een paardenbot is geschikt om nieuw bot te vormen in een mensenkaak of op andere plekken in het lichaam waar bot ontbreekt. Het botmateriaal van paarden blijkt na implantatie in een ander lichaam zelf nieuw bot te vormen. Het paardenbot lijkt daarmee geschikter voor hersteloperaties dan bijvoorbeeld kunstbot.
Dat blijkt uit een onderzoek van kaakchirurg Marloes Nienhuijs van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. Nienhuijs experimenteerde met het collageen (lijmvormende eiwitstof) uit paardenbot op een rat en een geit. Bij beide dieren groeide nieuw bot op de gewenste plek. Onder meer na een behandeling van kanker kan een gat in mensenbot ontstaan, bijvoorbeeld in de kaak. Specialisten repareren zo'n gat tot nu toe met kunstbot of met eigen bot elders uit het lichaam van de patiënt. Aan beide technieken kleven fikse nadelen, zoals ernstige pijn. Kaakchirurg Nienhuijs zocht daarom naar een andere oplossing en vond die in paardenbot. Gebruik van collageen uit paardenbot werkt volgens haar beter en is bovendien goedkoper. Om het collageen Colloss E bij mensen te kunnen gebruiken is een 'bakje' nodig, waarin het collageen bij transplantatie op de mens verpakt kan worden. Wetenschappers onderzoeken nog of titaan, calciumfosfaat of ander collageen daarvoor het meest geschikt is.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!