Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Een hond in huis is superleuk! Maar is die wel goed verzekerd?

21-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4742 keer bekeken
  •  
hond bed 1127
Veel mensen hebben in de coronaperiode een hond genomen. Zo’n viervoeter in huis is natuurlijk heel gezellig. Je staat er misschien niet meteen bij stil dat er ook weleens wat mis kan gaan. Bijvoorbeeld als de hond iets stukmaakt of iemand verwondt. Hoe ben je voor dit soort dingen verzekerd?
De kinderen zijn aan het stoeien met Bello en ineens stoot hij een dure vaas om. Wat nu? Je inboedelverzekering vergoedt de kapotte vaas niet. Verzekeraars vinden namelijk dat je met een huisdier bewust een risico neemt dat er soms wat stukgaat.

Schade door hond in je eigen huis

Als je een allriskverzekering hebt, vergoeden enkele verzekeraars wel de schade als je hond brand of kortsluiting veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je hond een brandende kaars omstoot. Controleer dus even de voorwaarden van je inboedelverzekering en breid je polis, indien nodig, uit met een allriskdekking.

Schade aan de hond zelf?

Het klinkt een beetje cru, maar veel inboedelverzekeraars beschouwen je hond hetzelfde als bijvoorbeeld je salontafel. Daarom is schade aan je hond tot een bepaald bedrag verzekerd. Bijvoorbeeld als één van de kinderen de deur dicht laat vallen en je hond er met zijn staart tussen zit. Ook als je hond gestolen wordt uit je huis, valt dit meestal onder de dekking van je inboedelverzekering.

Hond veroorzaakt schade bij iemand anders

Stel je gaat op bezoek bij een vriend en Fikkie gaat gezellig mee. Maar hij besluit dat de stoelpoten bij je vriend perfect kauwmateriaal zijn. De inboedelverzekering van je vriend vergoedt dit niet, maar gelukkig heb je een aansprakelijkheidsverzekering! Die vergoedt de schade die je hond toebrengt bij anderen wel. Dit geldt ook voor letselschades, bijvoorbeeld als je hond iemand bijt of omver springt.

Zorgkosten voor je hond verzekeren?

Een hond kan natuurlijk ook zichzelf beschadigen. Bijvoorbeeld als hij je slippers opeet en een stuk in zijn darmen vast komt te zitten. De kosten voor de dierenarts kunnen soms behoorlijk oplopen. Daar springen verzekeraars op in met een speciale huisdierverzekering. Dat is eigenlijk een soort zorgverzekering voor je hond. Bedenk wel dat de premie flink kan oplopen. Zeker als je hond al iets ouder is of vanwege zijn ras een hoger risico loopt op bepaalde ziektes. Je bent dan al snel een paar tientjes per maand kwijt. Dat weegt meestal niet op tegen de kosten die je maakt bij de dierenarts. Je kunt daarom beter zelf elke maand wat sparen, zodat je wat geld achter de hand hebt als je hond een dure operatie nodig heeft.

Geniet goed verzekerd van je (nieuwe) huisdier!

Kortom als je een hond in huis neemt, zorg dan in elk geval dat je een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt. Wel zo prettig als je hond toch een keer schade maakt bij anderen. Daarnaast kan je inboedelverzekering sommige schades die je hond in je huis aanricht vergoeden. Maar houd er altijd rekening dat je soms zelf voor de schade opdraait. Je huis zo hondvriendelijk mogelijk inrichten scheelt natuurlijk ook een hoop. Dus zet bijvoorbeeld geen kostbare spullen op de salontafel als de staart van je kwispelgrage labrador regelmatig op die hoogte voorbijkomt.
En houd tot slot wat spaargeld achter de hand voor eventuele schades en onverwachte zorgkosten van je viervoeter. Zo kunnen jij en je gezin met een gerust hart ravotten met de nieuwe huisgenoot en bespaar je je zelf een hoop stress als er toch iets misgaat.
Door: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!