Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Een gemiste vakantie bij een failliete organisator

09-02-2008
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Als je een vakantie boekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij de Stichting Garantie Fonds denk je dat je goed zit. Mocht het bedrijf in financiële problemen komen, staat de SGR garant voor je vooruitbetaalde reisgeld. Maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Afgelopen zomer gingen verschillende reisorganisaties failliet. Vooral Turkije-aanbieders kwamen in financiële problemen.
De familie Haans wil graag naar Turkije. Op internet zien ze op de site van Vakantieknallers een leuke reis naar de Turkse badplaats Side. Eenmaal op vakantie gaat het fout. Tussen Vakantieknallers en het hotel blijkt nog een bedrijf te zitten: de uitvoerder van de reis Maxisun. En die gaat failliet. Vakanties worden geannuleerd of reizigers moeten hun eigen terugreis en hotelovernachtingen betalen. Bij wie moet je nu zijn om je geld terug te krijgen?
Als er een sprake is van een faillissement kun je je als reiziger melden bij de SGR. Het fonds biedt garantie als een reisorganisatie in financiële problemen is. Voorwaarde is dat het bedrijf daarbij is aangesloten. Dat geldt gelukkig voor zowel Vakantieknallers als Maxisun.
Maar dat gaat zomaar niet, want de SGR verwijst gedupeerden naar Vakantieknallers. Volgens de SGR heeft Vakantieknallers opgetreden als de organisator, zij zijn niet failliet en dus moeten zij de gedupeerden terugbetalen.
Vakantieknallers zegt de reizen wel verkocht te hebben, maar niet georganiseerd. Volgens het bedrijf is Maxisun de organisator en moeten gedupeerden daar zijn. Omdat Maxisun failliet is, hebben gedupeerden volgens Vakantieknallers recht op hun geld via de SGR. Zo wijst iedereen naar elkaar. De familie Haans heeft duizenden euro’s moeten uitgeven aan nieuwe vliegtickets en hotelovernachtingen. Van wie krijgen zij nu hun geld terug?
Verschillende gedupeerden hebben hun klacht gemeld bij de Geschillencommissie Reizen. De commissie heeft ondertussen een voorbeslissing genomen en die houdt in dat de Geschillencommissie vindt dat Maxisun de wederpartij van de gedupeerden is. Dat betekent dat gedupeerden toch bij de SGR moeten zijn. Maar de SGR houdt zijn poot stijf: zij vindt de uitspraak van de Geschillencommissie dwaling en laat het op de rechter aankomen om een oordeel te vellen.
Henk Verhagen van de Consumentenbond vindt de wijze van handelen van de SGR niet correct. Volgens hem zit de SGR nogal op de centen. Het is niet goed dat twee organisaties in reisbranche, de SGR en de Geschillencommissie, verschillende meningen hebben en dat de consument hier de dupe van wordt. Hij wil dat de SGR alsnog geld gaat betalen. Maar ja, het probleem is dat SGR hier zich niets van hoeft aan te trekken.
Volgens Henk Verhagen is het niet altijd duidelijk wie de reis organiseert; is dat de reisagent of de reisorganisatie? Normaal gesproken organiseert de reisorganisator de reis. De reisagent is degene die de reis doorverkoopt aan de consument. In sommige gevallen organiseert de agent ook bepaalde onderdelen. Dan is het voor de mensen niet duidelijk met wie ze te maken hebben als wederpartij.
Steeds vaker boeken consumenten hun vakanties via internet. Zo kun je makkelijk een pakket samenstellen, maar is het niet duidelijk met wie je als consument te maken hebt. Het Europese Hof in Luxemburg heeft zich onlangs uitgesproken over de vraag of zo’n vakantie nu wel of niet onder een pakketreis valt. Het Hof heeft besloten dat een reis bestaande uit losse onderdelen in één keer geboekt wel een pakketreis is. Dit betekent dat de reis valt onder de wetgeving en dat er een garantieregeling van toepassing moet zijn. Henk Verhagen geeft aan dat door internet de verschillen tussen reisagenten en reisorganisatoren steeds kleiner worden. Het onderscheid voor consumenten is dan ook steeds lastiger te maken.
Als consument moet je als je een reis boekt goed nagaan met wie je te maken hebt als wederpartij. Maar helaas is dat niet altijd duidelijk. Daarom pleit Henk Verhagen voor volstrekte duidelijkheid voor consumenten bij het boeken van een vakantie. Met wie sluit je een contract? Wat zijn je rechten? En bij wie moet je zijn als er iets misgaat? De Consumentenbond gaat dit aankaarten bij de reisbranche. Ook als later dit jaar gesproken wordt over de reisvoorwaarden staat dit onderwerp op de agenda. Problemen zoals met Vakantieknallers mogen niet vaker gebeuren, aldus Henk Verhagen.
De vraag blijft nog steeds waar de gedupeerden van Vakantieknallers hun geld terug moeten krijgen. De nakomingsgarantie van de ANVR, de branchevereniging van de reisbranche, biedt uitkomst. De ANVR geeft in bepaalde gevallen voor ANVR leden een nakomingsgarantie voor iedereen die schriftelijke uitspraak heeft van de geschillencommissie. De mensen moeten zich dan wel binnen 3 maanden gemeld hebben bij de Geschillencommissie of van hun reis moet plaats hebben gevonden voor 26 juli 2007 (daarna geen lid meer van de ANVR). De Consumentenbond wil kijken of voor de mensen die zich nog niet hebben aangemeld (omdat zij dachten dat SGR ging uitbetalen) een uitzondering gemaakt kan worden door de ANVR.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor