Het Finse Ferratum is al jaren actief op de Nederlandse markt met flitskredieten tegen torenhoge kosten. Telkens als de Nederlandse wetgever maatregelen neemt om de aanbieders van flitskredieten met hoge kosten aan te pakken, komt Ferratum terug met een andere constructie. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) is helder: kosten voor een lening mogen niet boven de 10 procent op jaarbasis komen. Daar lijkt Ferratum zich echter niet aan te willen houden.
De actuele constructie is het vereisen van een persoonlijke garantsteller voor het verkrijgen van een lening. Vanaf het moment dat het geleende bedrag is overgemaakt op de rekening van de klant, heeft deze vijfdagen om een persoonlijke garantsteller te regelen. Als deze niet binnen de gestelde termijn is geregeld, wordt een forse boete opgelegd.
Met deze boete overstijgen de kosten voor het krediet de maximale kosten die volgens de AFM voor een krediet gerekend mogen worden door een kredietaanbieder. Kort gezegd komen de regels erop neer dat welke kostenposten er ook worden verzonnen door aanbieders, de totale kosten niet boven de maximale kredietvergoeding uit mogen komen. De maximale kredietvergoeding is sinds 10 augustus 10 procent op jaarbasis. Daarvoor was het 14 procent. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft toen de maximale kredietvergoeding verlaagd vanwege de coronacrisis.
Op zich blijft Ferratum met de berekende rente op de flitslening binnen de maximale kredietvergoeding. Maar met de boeteclausule voor het ontbreken van een garantsteller stijgen de kosten voor de lening fors boven de maximale kredietvergoeding.
Ferratum ontkent in een schriftelijke reactie dat ze tegen de Nederlandse en/of Europese wet handelen: “We blijven benadrukken dat de online kredietactiviteiten van Saldodipje volledig in overeenstemming zijn met de Europese richtlijn consumentenkrediet, de Europese richtlijn inzake elektronische handel, artikel 1:16 van de Nederlandse Wet op het financieel toezicht en alle andere toepasselijke regelgeving. Alle bedragen die op grond van de leningsovereenkomst in rekening worden gebracht, worden berekend in overeenstemming met de relevante regels en zijn in overeenstemming met de bepalingen betreffende het maximaal toegestane kredietvergoedingspercentage.
Meer over:
flitslening, maximale kredietvergoeding, ferratum, minikrediet, flitskrediet, lening, garantstellerHeb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Beste kassa , Jullie praten over Ferratum/ saldodipje en het aan banden leggen van deze manier van zaken doen. Kun je als je een lening hebt lopen deze nietig verklaren en alleen de leen som en wettelijke toegestane rente betalen ? Of wat moeten mensen doen als ze deze lening hebben afgesloten ?
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Ik begrijp echt niet waarom je niet gaat lenen bij de GKB of één van de grote banken. Bij zo’n onduidelijke bank waar je nu leende weet je toch dat je heul veul rente gaat betalen. Tip : als je zo’n klein bedrag voor korte tijd gaat lenen klop eens bij familie of vrienden aan.
Ik vraag me werkelijk af waarom niet naar één van de grote banken of GKB. Je weet toch dat je bij bepaalde banken uitgekleed wordt!
Er is wel zeker iets dat je kan doen als je een lening hebt afgesloten bij Saldodipje en je bent erachter gekomen dat de garantstelling kosten niet wettelijk zijn. Verklaar de lening met Saldodipje nietig. Betaal de lening +garant kosten niet terug voordat ze je antwoord hebben gegeven op je nietigverklaring. Dit is de werkwijze van onze stichting (Stichting Xwiljoenen Juridisch Advies). We helpen al meer dan 100 Ferratum en Saldodipje gedupeerden en geen van deze mensen hebben hun lening terug betaald. We weten dat Ferratum niet gaat dagvaarden omdat ze de zaak dan zeker gaan verliezen. Als de leningen niet worden terug betaald zal het voor Ferratum steeds moeilijker worden om zich in Nederland te handhaven.
Ongeveer 3 à 4 jaar geleden heb ik bij deze club een bedrag van 300 euro geleend. Dit terugbetaald in ongeveer 2 weken maar ze wilden nog steeds die garantstelling van ongeveer 80 euro vangen voor een garantstellingsbedrijf uit Litouwen, meen ik. Dat heb ik geweigerd en voorgesteld om dit voor de rechter te laten komen. Nee, dat durven ze niet! Ik heb gelezen dat ze niet de rechter in deze een uitspraak willen laten doen. Ik ben nieuwsgierig of ze later nog wel een rechtszaak aangespannen hebben vanwege het niet betalen van de garantstelling? Kijk, die lening die had ik geleend en die moest ik terugbetalen, dat verlies je voor een rechter. Heb ik het puur over de lening! Maar die 80 euro, dat maakte me kwaad en dat weigerde ik. Ik ben toch te trots om mij te verlagen tot hun niveau en hen op te lichten maar de manier om ze weg te krijgen is misschien wel op dat niveau te spelen. Uit zich zelf vertrekken ze niet want er zijn "domkoppen" genoeg!
Beste gerhard Hoe verklaar ik deze boete nietig ? Ik heb voor heen een lening aangevraagd bij saldodipje ik heb de lening plus rente terug betaald maar de boete niet van 200 euro ...vervolgens heb ik vandaag een email gekregen van Trust en law incasso dat ik hem moet gaan betalen kunt u mij helpen Mag mike
Het ACM kan toch niets doen, ze zijn naar Engeland "gevlucht".
Het ACM kan wel degerlijk iets doen. als een bedrijf een dienst verleent in een land moet het zich aan voorwaarden in dat land houden. Wat het ACM en de overheid kunnen doen is alle vergunningen intrekken van dat bedrijf. Hierdoor mogen ze HELEMAAL geen diensten meer verlenen in nederland
Daar vandaan zijn ze naar Spanje gegaan omdat Groot-Brittannië niet meer in de EU zit per 1 januari jl.. Wordt in het verslag ook genoemd door de presentatrice. Daar vallen ze dus weer onder de regels van de ACM.
Dus ze overtreden de wet, ACM en andere overheids instanties willen erachter aan en dan past Ferratum het ineens aan, dit herhaald meerdere malen. Waarom gaan ze dan niet met terugwerkende kracht beboeten, en alle krediet schuldens via de hoogste rechtbank ongeldig verklaren. Als zij het spelletje kunnen spelen kan de overheid dit ook
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Ook de DS Bank hield vol zich binnen de wet te begeven, maar gelukkig is die krankjoreme rampenbank al vlot failliet gegaan. Met zijn idiote leningen. Hopelijk kunnen we deze Finse bank snel het land uit jagen. Het is zo immoreel om mensen willens en wetens in nog grotere financiele problemen te brengen.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!