Kassa

Een derde kinderen heeft wratten

09-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kind_eten_01.jpg
Ruim een derde van de basisschoolkinderen heeft wratten. In sommige groepen heeft zelfs twee derde van de leerlingen een of meer van die knobbeltjes. ,,Het virus is erg besmettelijk. Uit ons onderzoek kwam naar voren dat het zich vooral verspreidt binnen gezinnen en klassen'', zei dinsdag onderzoeker Sjoerd Bruggink van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Hij vindt het opvallend dat er bijna geen onderzoek naar de knobbeltjes is gedaan, terwijl ze zoveel voorkomen. ,,Het laatste Nederlandse onderzoek is van 1959. Toen had 7 procent van de kinderen er last van.'' Daarom nam het Leidse academische ziekenhuis de wratten nu onder de loep.
Uit de resultaten blijkt dat kinderen door te gymen met blote voeten, te douchen in openbare ruimten of te zwemmen niet eerder wratten krijgen. Wel gebeurt dat als een broertje, zusje of klasgenoot ze ook heeft. Het virus kan zich verspreiden via bijvoorbeeld handdoeken, omdat het uit de goedaardige wildgroei van de huid lekt. Voorlichting moet zich vooral richten op het voorkomen van besmetting binnen gezinnen en in schoolklassen. Een pleister over het knobbeltje kan al mogelijk ellende voorkomen, suggereert Bruggink.
De onderzoekers bekeken de handen en voeten van 1465 kinderen van 4 tot en met 12 op vier basisscholen. Hieruit kwam naar voren dat leerlingen met een blanke huid eerder wratten hebben dan bijvoorbeeld hun Aziatische, Turkse en Marokkaanse leeftijdsgenootjes. Ook neemt van 4 tot 9 jaar het aantal wratten toe. ,,Vanaf het negende jaar blijft het stabiel.'' Kinderen hebben vooral wratten aan voeten of handen. In mindere mate hebben ze bobbels aan zowel voeten als handen.
Volgens Bruggink hebben kinderen er veel last van. ,,Ze worden ermee gepest. De wrat zit in de weg of doet pijn met bijvoorbeeld lopen. Het kan geen kwaad, maar is wel irritant.''
Ook de ouders moesten een vragenlijst invullen. Daaruit bleek dat die niet altijd wratten herkennen, vooral niet aan de voeten. Meer dan de helft van de ouders zag een knobbel over het hoofd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!