Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Economische groei trekt verder aan

12-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_b48514.jpg
De economische groei in Nederland trekt volgend jaar verder aan, tot 1,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat is iets meer dan waar op Prinsjesdag van werd uitgegaan. Dat blijkt uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) donderdag.
Goed voor export en consumptie
Het herstel van de economie wordt vooral bevorderd door de lagere eurokoers en de lage olieprijs. Die zijn goed voor de export en voor de consumptie. De werkloosheid daalt van 605.000 mensen dit jaar naar 570.000 volgend jaar. Dat is 6,5 procent van de beroepsbevolking. Bij de overheid en in de zorg zijn minder banen, maar de werkgelegenheid stijgt bij de bedrijven.
Olieprijzen 30 procent gedaald
Het herstel komt onder meer doordat de euro de afgelopen maanden 7 procent minder waard is geworden ten opzichte van de dollar. Daarbij zijn de olieprijzen 30 procent gedaald. Dat is allebei gunstig voor de Nederlandse economie. De export profiteert van de lagere euro en de consumptie neemt, mede door de lagere energieprijzen, toe.
De aantrekkende groei is ook goed voor de overheidsfinanciën. Het begrotingstekort daalt volgend jaar verder, naar 1,8 procent. Bij Prinsjesdag werd nog uitgegaan van een tekort van 2,2 procent. Het tekort dit jaar komt uit op 2,8 procent, binnen de Europese norm van 3 procent. De naheffing die het kabinet moet betalen aan de EU is daarin verwerkt. De staatsschuld loopt volgend jaar nog wel iets op, naar 69,6 procent van de omvang van onze economie.
Volgens het CPB blijft het economisch herstel broos, maar groeit de consumptie toch harder dan dit jaar. De inflatie blijft laag, in lijn met de Europese prijsontwikkeling. De kans op langdurige deflatie - waarbij geld meer waard wordt en de prijzen dalen - is gering, aldus het CPB.
'Economisch herstel broos'
De CPB-cijfers bevestigen voor minister Henk Kamp (Economische Zaken) dat het ,,economisch herstel weliswaar broos is, maar krachtiger doorzet. Dat steeds meer signalen op groen staan, is voor het kabinet een aansporing om vastberaden verder te gaan met het versterken van onze economie.''
De regeringspartijen VVD en PvdA riepen het kabinet op nu ,,koers te houden''. In de oppositie pleitte het CDA voor lagere en eenvoudigere belastingen ,,zodat er meer werkgelegenheid kan ontstaan en het mkb weer de motor van de Nederlandse economie kan worden''. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!