Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Economische groei lager door gasbesluit

13-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stijging_31.jpg
Het terugschroeven van de gaswinning in Groningen zet een rem op de economische groei van Nederland. Onze economie werd in het tweede kwartaal slechts 0,1 procent groter, vergeleken met het voorgaande kwartaal.
Herstel
In de kern gaat het wel nog steeds goed, stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het eerder ingezette herstel zet door. De investeringen namen bijvoorbeeld flink toe, in de bouw is een grote inhaalslag gaande en bedrijven geven meer uit aan machines en software. Ook de consumptie doet het steeds beter. Dankzij de lichte verbetering van de werkgelegenheid en het herstel op de woningmarkt durven consumenten weer meer uit te geven. Verder blijft de export toenemen.
Zonniger
Ondernemers zien het over het algemeen ook wat zonniger in dan een kwartaal geleden. Het aantal bedrijven dat de winstgevendheid ziet verbeteren, steeg afgelopen kwartaal naar het hoogste peil sinds 2008, blijkt uit een peiling van het statistiekbureau.
Werkgelegenheid
Dit vertaalt zich tevens in een verder herstel van de werkgelegenheid. Het gaat steeds beter met de arbeidsmarkt. Afgelopen kwartaal groeide het aantal banen tot 9,9 miljoen en het aantal vacatures steeg met 6000 tot 131.000 stuks. Volgens het CBS is er nu al vijf kwartalen op rij sprake van banengroei.
Gaskraan
De Nederlandse regering draaide de gaskraan recent gedeeltelijk dicht om het risico van aardbevingen in Groningen te verkleinen. Hierdoor daalde de export van gas, terwijl de invoer steeg. Er moest afgelopen kwartaal op jaarbasis wel 40 procent meer gas worden geïmporteerd.
Tegenvallers opvangen
Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken kan onze economie het drukkende effect van de lagere gaswinning wel dragen. ,,Onze economie is wendbaar genoeg om tegenvallers op te vangen'', liet hij weten. De bewindsman reageerde verder positief op de cijfers van het CBS.
Voorgaande kwartalen
De Nederlandse economie is nu min of meer terug op het niveau van voor de economische crisis, die zeven jaar geleden losbrak. Peter Hein van Mulligen, de hoofdeconoom van het CBS, gaf aan dat het gasbesluit de groei afgelopen kwartaal ongeveer een half procentpunt omlaag haalde. Wordt dit effect niet meegerekend, dan zou de vooruitgang dus vergelijkbaar zijn met die van de voorgaande kwartalen. ANP

Meer over:

economie, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!