Kassa

Economie krimpt in 3e kwartaal 0,3 procent

15-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro_d973a0.jpg
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek |(CBS) dinsdag bekendgemaakt.
Kwartaal
Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009 dat de economie van kwartaal op kwartaal is gekrompen. Op jaarbasis is nog wel sprake van een groei, met 1,1 procent. Het gaat om een eerste voorlopige raming.
Huishoudens
Huishoudens gaven in het afgelopen kwartaal ruim 1 procent minder uit dan in de drie maanden ervoor. ,,Vooral de aanschaf van nieuwe auto's laat een scherpe daling zien'', aldus het CBS. Maar ook aan kleding en schoeisel werd minder gespendeerd. Ook het slechte weer speelde de uitgaven parten; als gevolg van de slechte zomermaanden gaven mensen minder uit in de horeca.
Uitgaven overheid
Bovendien gaf de overheid ,,fors'' minder uit aan algemeen bestuur en defensie, door algemene kostenbesparingen en minder banen. Aan zorg gaf de overheid nog wel meer uit. Per saldo daalde de consumptie van de overheid licht vergeleken met een jaar eerder.
Minister Verhagen
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) waarschuwt in een reactie op de cijfers dat de onrust over Europa vat krijgt op de Nederlandse economie. ,,Het vertrouwen van ondernemers en consumenten heeft een fikse deuk gekregen'', aldus de bewindsman. ,,Dat zullen we de komende tijd gaan voelen. De seinen voor de economie staan op oranje.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!