Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Economie groeit sterker dan gedacht

31-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_munten_31.jpg
De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2013 met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) ziet de opwaartse bijstelling van de economische groei als een opsteker. ,,Dit is weer een extra duwtje in de rug'', zei hij. ,,Het geeft goede kansen om in 2014 de overgang van krimp naar groei door te zetten.''
Bijstelling
In de eerste raming die medio februari naar buiten werd gebracht, kwam de groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal nog uit op 0,7 procent. De bijstelling is met name het gevolg van hogere investeringen in de bouw. Ook bleek de krimp van de bestedingen van huishoudens en de overheid lager dan eerder was gemeld.
Het banenverlies leek mee te vallen. Er waren in het vierde kwartaal 128.000 banen minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling van 1,6 procent, in plaats van de eerder gemelde 1,7 procent. Het banenverlies ten opzichte van het derde kwartaal halveerde vergeleken met de vorige raming tot 4000.
Toename bbp
Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012 nam het bruto binnenlands product (bbp) met 0,8 procent toe. Eerder had het CBS ook op jaarbasis een toename met 0,7 procent gerapporteerd. Over heel 2013 kromp de Nederlandse economie met 0,8 procent. Dat cijfer is hetzelfde gebleven. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!