Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Economie 1,4 procent gekrompen in 1e kwartaal

15-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
werkloosheid_11.jpg
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.
Gasverbruik
De krimp volgt op drie kwartalen van economische groei en is grotendeels veroorzaakt door een lager gasverbruik als gevolg van de zeer zachte winter. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar bedraagt de krimp 0,5 procent.
,,Niet alleen was het eerste kwartaal van 2014 uitzonderlijk warm, ook was het eerste kwartaal van 2013 juist kouder dan gemiddeld. Onderliggend blijft de economie nog steeds tekenen van herstel tonen'', stelt het statistiekbureau. Het CBS baseert dat op de investeringen die verder zijn toegenomen, het herstel in de industrie en een groei van het aantal uitzendkrachten die ingezet werden.
Toch is economische krimp groter dan verwacht. Door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen voorzagen dat de economie groei noch krimp zou laten zien.
Autoverkoop
In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de economie volgens een nieuwe raming met 1 procent. Maar dat werd vooral veroorzaakt doordat op de valreep op grote schaal auto's werden gekocht, om nog te kunnen profiteren van fiscale voordelen. Dat voordeel viel in het eerste kwartaal volledig weg.
De horeca en de bouw konden in de eerste drie maanden van het jaar wel profiteren van het mooie weer. Aannemers hoefden hun werkzaamheden nauwelijks stil te leggen vanwege vorst, terwijl de investeringen flink toenamen. Bedrijven investeerden ook meer in machines en computers.
Consumenten verstookten in het eerste kwartaal bijna een derde minder aardgas dan een jaar eerder. Ook gaven ze minder uit aan voedings- en genotmiddelen, mede doordat Pasen dit jaar veel later viel. Aan goederen als kleding en elektronica gaven consumenten wel meer uit.
Reactie
Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemt de krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal een tegenvaller. Dit laat zien dat het negatieve economische effect van de zeer zachte winter en het lage gasverbruik groot is, zegt Kamp in een reactie in een reactie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
,,De nieuwste cijfers geven echter ook aan dat het onderliggende herstel aanhoudt: de investeringen groeiden met ruim 6 procent en de industriële productie met bijna 4 procent'', onderstreept Kamp. De minister zegt dat herstel van de economie niet vanzelf komt: ,,Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus er voor dit jaar nog steeds in. Volgend jaar kan dan ook de werkloosheid weer dalen.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!