Kassa

Economen: effect stijgende rente merkbaar voor pensioenen en hypotheken

  •  
16-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2933 keer bekeken
  •  
rente geld tijd 1127
Nu de rentes op de financiële markten in de lift zitten, verwachten economen gevolgen voor onze pensioenen en de hoogte van de hypotheekrente.  Naar verwachting blijft een hogere rente voor spaarders voorlopig nog uit.
Voor pensioenfondsen is een hogere rentestand gunstig, zegt senior econoom Bert Colijn van ING. Die zien hun dekkingsgraden oplopen. Die graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.
Emeritus hoogleraar economie Sylvester Eijffinger van Tilburg University: "De dekkingsgraad gaat al omhoog door het simpele feit dat de kapitaalmarktrente stijgt. Hij roept verder op tot een "meer realistische" rekenrente voor pensioenfondsen van tenminste 2 procent.

Rente op Amerikaanse staatsleningen stijgen

De rente op met name Amerikaanse staatsleningen is al enige tijd aan het oplopen door de verwachting dat het omvangrijke coronasteunpakket van president Joe Biden de economische groei gaat stimuleren, waardoor consumenten meer gaan uitgeven en de inflatie kan toenemen.

Ook hogere hypotheekrente verwacht

Volgens ING-econoom Colijn bepaalt de rente de ontwikkeling van de hypotheekrente, al rekent hij niet direct op grote stijgingen. "Maar je kunt er wel iets van gaan zien in de hypotheekrente, na de dalingen van de afgelopen tijd." Emeritus hoogleraar economie Sylvester Eijffinger van Tilburg University raadt mensen die willen oversluiten aan een zo langlopende hypotheek te nemen, "want de rente gaat oplopen."

'Spaarrente zal waarschijnlijk niet stijgen'

De rente op spaarrekeningen zal volgens Colijn waarschijnlijk echter niet gaan stijgen. Die wordt namelijk vooral bepaald door de rentestanden van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft aangegeven de rente voor langere tijd op het huidige historisch lage niveau te zullen houden om zo de economie te stimuleren. Hogere rentes kunnen negatief uitpakken voor de investeringen omdat bedrijven dan meer moeten betalen voor leningen. Om de rente te drukken versnelt de ECB ook zijn opkoopprogramma voor obligaties.
Volgens Eijffinger kan de spaarrente op termijn gaan stijgen, als de ECB zijn monetair beleid tegen de coronacrisis gaat normaliseren, bijvoorbeeld door het schrappen van negatieve rentes voor banken om geld bij de ECB te stallen. Nu moeten mensen met grote spaartegoeden nog een negatieve rente betalen, maar deze kunnen volgens hem wel voorzichtig weer gaan klimmen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Petergans
Petergans24 mrt. 2021 - 22:40

Sinds 2007 zijn de pensioenpotten 2,3x zo groot geworden, dat is 6,6%/jaar 2 % inflatie |(indexatie) en 4% rekenrente (van voor het FTK) is nog steeds haalbaar. Met potje van mijn pensioen is opgebouwd rekening houdend met 4% rente boven de inflatie en zou op mijn pensioendatum door het pensioenfonds "geleend" worden en in 18,5 jaar met 4% rente als annuïteitenlening worden terugbetaald, dat levert 40% extra op. Het pensioenakkoord gaat uit van aparte potjes, die met obligaties moeten worden beschermd, daar haal je in het gunstigste geval alleen de inflatie mee. Is het werkelijk zo belangrijk dat de banken de pensioenenmarkt op kunnen komen, dat alle deelnemers jong en oud een 40% duurder pensioen krijgen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!