Echte klap voor consumenten moet nog komen
17-02-2009
• leestijd 2 minuten
De recessie lijkt de portemonnee van de consument dit jaar nog niet echt te raken. De zwaarste klappen vallen dan ook pas in de komende jaren, zo bleek dinsdag uit de nieuwe voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB).
Volgens het CPB heeft de gemiddelde Nederlander dit jaar nog 2,25 procent meer te besteden dan vorig jaar. Volgend jaar stagneert de koopkracht echter volledig en het is maar de vraag wanneer de groei weer terug zal keren.
,,Ook na 2010 zal de koopkracht zich niet gunstig ontwikkelen'', voorspelt de Tilburgse hoogleraar economie Lans Bovenberg. ,,De werkloosheid en de lonen reageren altijd met vertraging op de ontwikkeling van de economie.''
De koopkracht komt daarom pas volgend jaar echt onder druk te staan. ,,De werkgelegenheid blijft dit jaar nog redelijk op peil, maar volgend jaar zullen er veel minder mensen aan het werk zijn. Pas dan gaan ook de lonen reageren, bijvoorbeeld omdat vakbonden instemmen met loonmatiging om de werkloosheid binnen de perken te houden'', stelt de Tilburgse econoom.
Bovenberg concludeert uit de ramingen van het CPB dat het eerste economische herstel aan het einde van 2010 wordt verwacht. Dat betekent echter niet dat de koopkracht dan ook weer zal toenemen. ,,De overheid zal het herstel willen benutten om de financiën weer op orde te brengen. Daarvoor kan het noodzakelijk zijn de belastingen te verhogen'', aldus Bovenberg.
Het herstel van de koopkracht zou daardoor nog wel eens een flinke tijd op zich kunnen laten wachten. ,,Bij een normale recessie mag je verwachten dat de koopkracht in ieder geval ook in 2011 niet groeit, maar de onzekerheid is nu wel heel erg groot.''
,,De gevolgen van de financiële crisis zijn veel ernstiger dan we tot nu toe hadden verwacht,'' stelde CPB-directeur Coen Teulings bij de presentatie van de nieuwe ramingen. Volgens het CPB maakt de Nederlandse economie dit jaar de zwaarste krimp door sinds 1931, met een afname van het bruto binnenlands product (bbp) van 3,5 procent.
De werkloosheid zal daarbij oplopen van gemiddeld 304.000 vorig jaar tot gemiddeld 675.000 werklozen in 2010. ,,Als die stijging zich in een rechte lijn doorzet, zitten er eind volgend jaar meer dan 800.000 Nederlanders zonder baan. Het werkloosheidspercentage zou daarmee voor het eerst sinds 1984 hoger zijn dan 10 procent'', aldus econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Volgens premier Jan Peter Balkenende heeft de Nederlandse economie er in tijden niet zo somber voor gestaan. ,,We staan voor een nieuwe en grote beproeving. Iedereen moet een steentje bijdragen'', zei de premier.
Hij gaf aan zoveel mogelijk te willen doen om werkgelegenheid te bewaren. ,,Ook hier zal iedereen een eigen bijdrage moeten leveren. Denken dat alleen de overheid dit kan oplossen, dat is een illusie. Deze tijden zijn moeilijk en weerbarstig.''
Bron: ANP