Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Echo om bloeddruk te meten

14-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
echo_02.jpg
Een echo is nu vooral bekend onder zwangere vrouwen, maar in de toekomst is het wellicht ook mogelijk om de bloeddruk van patiënten ermee te meten.
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij bloeddruk lokaal gemeten wordt via een echo. Naast de bloeddruk komt ook andere informatie naar voren. De snelheid van de bloedstroming bijvoorbeeld. Met deze techniek kan de arts ook zien of er iets mis is met hart en vaten van een patiënt. Ook is het mogelijk om de ontwikkeling te volgen van aandoeningen als aderverkalking of trombose.
Op dit moment is het wel mogelijk om lokaal de druk te bepalen in het lichaam, maar dat is nogal ingrijpend. Een katheter wordt dan ingebracht met een druksensor. Voor preventieve bloeddrukmetingen is deze methode niet geschikt. Daarvoor is nu alleen het armmanchet beschikbaar, maar dat kan dan weer niet lokaal de bloeddruk meten.
Met de nieuwe techniek kan de bloeddruk gemeten worden in onder meer de hals, bij de halsslagader, of bij de aorta op de borst. ,,Eigenlijk overal waar slagaders lopen, die bloed van het hart naar de ledematen en organen toevoeren. Dat kan ook in de armen of de benen'', aldus onderzoeker van de Technische Universiteit Eindhoven Nathalie Bijnens.
Het duurt nog wel even voordat deze nieuwe techniek algemeen wordt ingevoerd. Op dit moment zijn er tests bezig op vrijwilligers, daarna volgt klinisch onderzoek met patiënten. Bijnens denkt dat over enkele jaren in Nederland de bloeddruk op deze manier gemeten kan worden.
ANP

Meer over:

echo, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!