Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ECB verlaagt rente naar 0,15 procent

05-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euromunt_05.jpg
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, donderdag verlaagd van 0,25 procent naar 0,15 procent. Daarmee staat de rente die banken aan de ECB moeten betalen als zij geld opnemen, op een historisch laag niveau.
Negatieve depositorente
De depositorente ging ook omlaag, van 0 procent naar min 0,1 procent. Dat betekent dat financiële instellingen moeten gaan betalen om hun geld bij de ECB te stallen. De ECB is de eerste vooraanstaande centrale bank ter wereld die nu een negatief tarief hanteert.
De ECB liet bij het rentebesluit weten later op de dag meer maatregelen aan te zullen kondigen. Om 14.30 uur begint de persconferentie waarin president Mario Draghi de ingrepen zal toelichten.
Deflatie vermijden
Met de tariefwijzigingen wil de ECB een situatie van deflatie vermijden. Deflatie, een langdurige periode van prijsdalingen, wordt gezien als schadelijk voor de economie. Het wordt dan moeilijker om schulden af te lossen en consumenten kunnen aankopen uitstellen in de verwachting van nog lagere prijzen.
Op dit moment is er sprake van een aanhoudend lage inflatie. Afgelopen dinsdag maakte het Europese bureau voor de statistiek Eurostat bekend dat de inflatie in mei 0,5 procent op jaarbasis bedroeg in vergelijking met 0,7 procent een maand eerder. De ECB streeft naar een inflatieniveau van vlak onder 2 procent. ANP

Meer over:

ecb, diginieuws, rente
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!