Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ECB: rente mogelijk verder omlaag

25-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
europese centrale bank 930x520
De Europese Centrale Bank komt in september, naar het zich laat aanzien, met een stimuleringspakket voor de Europese economie. ECB-president Mario Draghi stelt dat de eurozone een "significante monetaire stimulus" nodig heeft. Hier maakt waarschijnlijk een verdere renteverlaging deel van uit.
Vooralsnog blijft de rente, zolang als nodig is, op het huidige lage niveau, aldus de ECB. De zogenoemde herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen leggen ze daar nu dus geld op toe.

Slechte ontwikkeling voor pensioenfondsen en spaarders

De toevoeging, aan de gebruikelijke verklaring van de ECB, is dat een nog lager niveau van de rente niet wordt uitgesloten. Financiële markten houden voor september rekening met een verlaging van de depositorente met 0,1 procentpunt. Voor spaarders en de Nederlandse pensioenfondsen is een nog lagere rente slecht nieuws. Door de lage rente moeten de fondsen grotere buffers aanhouden, waardoor de dekkingsgraad wordt gedrukt. Pensioenkortingen in 2020 ligt voor sommige fondsen in het verschiet.
De ECB sluit verder een hernieuwd opkoopprogramma niet uit, als dat is om de economie en inflatie verder aan te jagen. Daarnaast hintte de ECB op maatregelen om de pijn voor banken door negatieve rentes te verzachten. Meerdere comités gaan nu aan de slag om alle mogelijke versies van een "breed stimuleringspakket" uit te pluizen, verklaarde Draghi.

Draghi: vooruitzichten slechter

"De vooruitzichten gaan van slecht naar slechter", aldus Draghi. Hij wees in het bijzonder naar de zwakke stand van de industrie in Duitsland en Italië. Er komen steeds meer signalen dat de economie van de eurozone aan het afzwakken is, onder druk van de wereldwijde handelsspanningen en een afkoelende wereldeconomie. De onzekerheid houdt al meer dan een jaar aan, aldus de ECB-preses. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!