Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

EasyJet wil onderzoek naar gifstoffen in vliegtuigen tegenhouden

15-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
easyjet aan de grond 930x520
Luchtvaartmaatschappij easyJet probeert in Frankrijk via de rechter tegen te houden dat er onderzoek komt naar giftige stoffen aan boord van haar vliegtuigen. Dat nieuws brengt ZEMBLA vandaag in een nieuwe uitzending over de risico’s van giftige stoffen in vliegtuigen.

'Best bewaarde geheim'

Het wordt wel het best bewaarde geheim van de luchtvaartindustrie genoemd: piloten en bemanningsleden die ziek worden van het vliegen en het ‘aerotoxisch syndroom’ krijgen. Volgens een groeiende groep wetenschappers en piloten komt dat omdat ze constant giftige lucht inademen. Die giftige stoffen komen uit de motorolie en lekken structureel in de cabinelucht.

Speciale filters 'geen erkenning'

Het nieuws dat easyJet het onderzoek naar de gifstoffen wil tegenhouden is opmerkelijk omdat de vliegtuigmaatschappij kortgeleden nog aankondigde speciale luchtfilters in vliegtuigen te gaan plaatsen. Volgens de luchtvaartmaatschappij is de beslissing die filters te plaatsen geen erkenning van het bestaan van het aerotoxisch syndroom. Een medisch adviseur van easyJet zegt dat de filters alleen worden geplaatst tegen 'geurincidenten en voor de luchtkwaliteit in het algemeen'. Volgens de luchtvaartmaatschappij is er geen bewijs dat er op lange termijn gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Oproep FNV

De luchtvaartindustrie heeft altijd ontkent dat je ziek kunt worden van giftige stoffen aan boord van een vliegtuig. Hoewel sommige piloten en stewardessen al jaren problemen hebben en soms ernstig ziek worden, willen de vliegtuigmaatschappijen het aerotisxisch syndroom niet erkennen als beroepsziekte. Daarom doet de vakbond FNV nu een oproep aan haar leden om zich te melden als ze de symptomen hebben van het aerotoxisch syndroom. Lees hier wat de symptomen zijn.
FNV zal alle klachten serieus nemen: “We gaan dan uitzoeken of we kunnen spreken van een beroepsziekte. We kijken naar arbeidsomstandigheden en er wordt een medisch adviseur bij betrokken.” Als is vastgesteld dat het om een beroepsziekte gaat, kan FNV besluiten om de werkgever aansprakelijk te stellen.
Mensen die vaak vliegen en symptomen hebben van het aerotoxisch syndroom kunnen die ook doorgeven aan de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport.

Fume events

In Frankrijk willen twee zieke oud-piloten van easyJet dat het Franse Openbaar Ministerie een strafzaak tegen easyJet start wegens grove nalatigheid. Volgens de piloten blijkt uit interne documenten van easyJet dat vliegtuigen niet goed worden schoongemaakt na zogeheten fume events tijdens de vlucht. Een fume events is de ontwikkeling van rook- of geur in de cabine die wordt veroorzaakt door plotselinge lekkage van bijvoorbeeld olie. Die zouden een à twee keer per week voorkomen, aldus easyJet. 
Meer informatie: website Zembla
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!