Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

easyJet wil coronatest voor bemanningsleden verplichten

22 feb 2021
  •  
leestijd 1 minuten
easyjet 1127

easyJet wil vliegtuigbemanning verplichten coronatesten te ondergaan, zegt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). De VCN heeft daarom gesprekken met de luchtvaartmaatschappij over het testen van bijvoorbeeld stewardessen abrupt afgebroken. De vakbond vindt dat het testbeleid te allen tijde gebaseerd moet zijn op vrijwillige keuzes van werknemers.

Een verplichting tot een coronatest zou juridisch gezien niet eens kunnen, stelt de vereniging. De vakbond tekent formeel protest aan bij easyJet. Ook vraagt de bond zich af waarom de Britse prijsvechter het testen van bemanningsleden niet op dezelfde manier oplost als bijvoorbeeld KLM. Het testbeleid bij KLM is ingericht op zogenoemde omgekeerde vrijwilligheid. Dit houdt in dat in principe elk bemanningslid akkoord is met testen, tenzij men zelf actief aangeeft niet getest te willen worden.

VCN zet vraagtekens bij testbeleid easyJet

easyJet leek eerst ook welwillend tegenover deze insteek te staan, zegt VNC, maar later claimde het bedrijf dat het administratief onuitvoerbaar zou zijn. De VNC zet daar grote vraagtekens bij: "Als het bij het veel grotere KLM wel lukt, dan zou het voor de 174 easyJet crewleden op de basis Amsterdam ook geen probleem moeten vormen."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar