Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

EasyJet gaat standaard CO2-uitstoot compenseren

19 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
easyjet 1127

Luchtvaartmaatschappij easyJet gaat standaard de CO2-uitstoot van al zijn passagiers compenseren. De maatregel gaat per direct in. Ook investeert het Britse bedrijf samen met vliegtuigmaker Airbus in onderzoek naar hybride en elektrische vliegtuigen.

Ruim 8,2 miljoen ton CO2 stootten de vliegtuigen van easyJet vorig jaar uit. Daar gaat de luchtvaartmaatschappij het komende jaar 25 miljoen pond tegenover zetten, ter compensatie. Het bedrag komt neer op 29 miljoen euro.

"Niet klimaatneutraal"

Milieu-organisatie Greenpeace benadrukt dat compensatie niet hetzelfde is als vliegen klimaatneutraal maken.  "Easyjet is een van de meest vervuilende bedrijven in Europa. Dus daar ligt een schone taak voor deze grote vervuiler", aldus campagneleider Dewi Zloch.

Elektrische motor

Sinds 2000 heeft easyJet de uitstoot voor elke kilometer die een passagier aflegt al met een derde laten dalen. De doelstelling van nog eens 10 procent daling in 2022 moet onder andere worden gehaald door nieuwere vliegtuigen en vliegtuigmotoren, en het verminderen van gewicht. Ook kijkt het bedrijf bijvoorbeeld naar vliegtuigen die taxiën met een elektrische motor in plaats van met de straalmotoren.

Schrappen korte vluchten

Greenpeace noemt investeren in technieken die wel schoon zijn een goede stap. Maar elektrisch vliegen is nog ver weg. "Ondertussen zou easyJet ook kunnen schrappen in het aantal korte vluchten, bijvoorbeeld tussen Amsterdam en Londen en hiervoor vervangende treinreizen aanbieden." ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!