Kassa

E-sigaret (nog) niet de uitweg voor een ‘rookvrije generatie’

  •  
01-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3170 keer bekeken
  •  
e-sigaret elektrische sigaret 1127

De overheid is al een hele poos bezig om toe te werken naar een ‘rookvrije generatie’ in 2040. Door het verbieden van reclames, aantrekkelijke verpakkingen en het uitbannen van sigaretten met smaakjes zoals menthol, worden stappen gezet. Volgens arts‑epidemioloog Esther Croes van het Trimbos Instituut zijn we er echter nog niet.

Er is veel onduidelijk over de e-sigaret. Ze komen in verschillende soorten en maten, en het zogenaamde vapen wordt doorgaans bestempeld als ‘beter’ dan normale sigaretten. Het wordt vaak gezien als een methode die je kan helpen om te stoppen met roken. Toch is het nog altijd erg slecht voor je, ook al weten de meeste mensen dit niet. Ook de jongeren schijnen er niet vanaf te kunnen blijven.

Jongeren

E-sigaretten zijn al een aantal jaar op de markt en in die relatief korte tijd is er veel veranderd in de wetgeving eromheen. Momenteel is het nog zo dat er honderden verschillende smaken zijn om uit te kiezen: van vanille tot aan mojito. In 2023 moet aan deze smaakjes echter een einde komen; de vaak zoete fruitsmaken zijn te aantrekkelijk voor jongeren.

NOS Stories constateerde begin juli via een vragenlijst op Instagram en TikTok die 6.874 keer werd ingevuld door jongeren onder de 18 jaar dat 46 procent wel eens een e-sigaret heeft gerookt. Acht procent van de kinderen die wel eens een e-sigaret probeerde is zelfs 12 jaar of jonger. Vaak bestellen de (vaak minderjarige) jongeren de vapes gemakkelijk online.

Eerder vapen dan roken

Al in 2019 bleek uit onderzoek van het Trimbos-instituut dat jongeren vaker voor e-sigaretten kiezen dan voor gewone sigaretten. Van de scholieren tussen 12 en 16 jaar in 2017 had 27,5 procent ooit een e-sigaret gebruikt; van de mbo- en hbo-studenten tussen de 16 en 18 jaar was dat 44 procent. Op basis van de bevindingen van NOS Stories lijkt het erop dat die aantallen verder zijn gestegen en dat gebruikers steeds jonger zijn.

Lang werd vapen gezien als minder ongezond dan roken. Maar nieuw onderzoek laat zien dat vooral voor jongeren vapen niet minder schadelijk is. Zo zit in veel wegwerpvapes nicotine, wat natuurlijk ontzettend verslavend is. "Jong verslaafd is een verdienmodel voor het leven voor de tabaksindustrie”, schrijft arts-epidemioloog Esther Croes in een opiniestuk van het Trimbos Instituut.

Er zijn nog slagen te winnen

We weten nog niet precies wanneer het verbod op de smaakjes komt, maar hij moet ergens in 2023 zijn intrede doen. “Een stap in de goede richting”, noemt Croes het. “Het volgende plan is om de internetverkoop van de e-sigaretten te verbieden”. Jongeren kunnen ze kopen via webshops en sociale media. Met één klik op de knop kunnen jongeren onder de 18 zonder ID-check bevestigen dat ze meerderjarig zijn. Zo kan een vape via een webwinkel op dezelfde dag nog op de mat komen te liggen.

Daarnaast zijn de gezondheidsvereisten voor een vape niet erg goed gereguleerd. “Er zitten schadelijke stoffen in, zoals zware metalen die loskomen tijdens het verhittingsproces. Daarnaast is er wel eens voorgekomen dat het nicotineconcentraat dat op het flesje stond niet overeenkwam met wat er werkelijk in zat.”

Geneeshulpmiddel

Dit soort risico’s maken het voor zorgverleners lastig om een e-sigaret aan te bieden als hulpmiddel om te stoppen met roken. Want op papier is de mogelijke afbouw van nicotine een mogelijkheid om te stoppen met roken, maar door allerlei andere gezondheidsrisico’s gebeurt dit vaak niet. Daarnaast is alleen een e-sigaret kopen vaak niet genoeg, zegt Croes. “Het is effectiever om dan ook gebruik te maken van een stophulpcoach”.

Een ideale uitweg zou volgens Croes zijn om van de e-sigaret een geneeshulpmiddel te maken. “Als er een e-sigaret zou worden ontwikkeld die aan bepaalde veiligheidseisen voldoet zodat het als geneeshulpmiddel kan worden geregistreerd, wordt het voor zorgverleners een stuk aantrekkelijker om die e-sigaret aan te raden als hulpmiddel voor mensen die willen stoppen met roken.”

Croes is kritisch: “Het laten registreren als geneeshulpmiddel is een duur proces en de kwaliteitseisen zijn streng. Daarnaast loopt de tabaksindustrie vooral omzet mis als ze hiertoe overgaan. Ze vinden vast weer een achterdeur in de wetgeving: geurtjes in plaats van smaakjes bijvoorbeeld. Daarmee blijft het product nog steeds aantrekkelijk voor jongeren. Rokers schieten er niks mee op. De vraag is en blijft: is de tabaksindustrie écht begaan met het lot van rokers?”

Bron: Trimbos Instituut/NOS/RIVM/Rijksoverheid/Tabaknee

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

IDMB
IDMB7 aug. 2022 - 9:44

Bovendien zijn e-sigaretten erg asociaal: ze produceren enorme stinkwolken. Erg vervelend als je als normaal mens ineens op het fietspad door zo'n vieze walm moet. Gelukkig rook ik niet! Het lijkt me zo erg om afhankelijk van die stinkdingen te zijn.

Coboo1
Coboo11 aug. 2022 - 19:12

Prima dat ze alles rookvrij willen maken. Maar waarom wordt lachgas niet verboden? daar gebeuren veel ongelukken mee. Waarom de chips bende niet uitbannen? is nog slechter voor een mens, roken willen 40 euro per pakje maken. Maak die chips bende dan 10 euro de zak. Laat Tata stiel, vertrekken, longziekten zijn daar nog nooit zo hoog geweest onder de inwoners. Als ze echt iets willen moeten ze de import stoppen, maar nee, er komt wel lekker veel accijns binnen dus we laten het maar zo, gewoon duurder maken dat spekt de staatsruif lekker. Niet iedereen kan 100 jaar oud worden, in deze tijd van geen personeel in de zorg, je moet al half dood zijn om in een verzorgings tehuis terecht te komen. Wat te denken van het plastiek in ons eten? Het wordt eens tijd dat er mensen in het kabinet komen die verstand van zaken hebben, niet allen van die pluche plakkers. Het barst van de advies bureaus en nog komen we als Jan achteraan. Kost goud geld en de staat betaald wel.

Henk.S
Henk.S1 aug. 2022 - 16:20

Die betutteling wordt vaak gebruikt door mensen die zelf verslaafd zijn aan een of ander genotsmiddel. Dit doen ze om goed te praten wat ze zelf verkeerd doen. Ik ken er ook een aantal die gestopt zijn met roken, die kijken nu naar de onderkant van het gras.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe2 aug. 2022 - 5:04

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 19000 mensen aan de gevolgen van roken. Hier de feiten: https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/roken/

karin_91396
karin_913961 aug. 2022 - 12:47

Die betuttelingen hier in Nederland ben ik nu echt helemaal zat, Nog weten ze helemaal niets over de E-sigaret/damper. Er is ook nog zoiets als 100% vg (vegetarisch) en 0 mg nicotine. daar hoor je nooit wat over. Lekker makkelijk! Ik ken nu 4 mensen in mijn directe omgeving, die dankzij de damper, compleet gestopt zijn met roken. Ik krijg eerder de indruk dat mensen met opzet "bang" gemaakt worden. Smaakje zus, smaakje zo. Het is geen wonder dat mensen in Nederland met de dag agressiever worden. En dan nog even iets, die "stophulpcoach” zijn een complete aanfluiting. Door die mensen zit je meteen weer naar een sigaret te snakken. Mijn moeder zegt altijd: Die moeten ervan vreten.

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe2 aug. 2022 - 5:11

Als u wilt roken dan kan dat. Het is niet verboden. De overheid 'betuttelt' omdat de kosten voor de gezondheidszorg rond roken jaarlijks 2,5 miljard euro bedragen. Dat nog afgezien van al het leed dat ontstaat rond ziekte en overlijden van jaarlijks 19000 mensen.

JannyBoe
JannyBoe2 aug. 2022 - 5:13

Een e-sigaret is minder ongezond dan een gewone sigaret. Maar gezond is het zeker niet https://www.rivm.nl/tabak/producten/wat-is-een-e-sigaret

Ton Voorn
Ton Voorn1 aug. 2022 - 11:42

Meten is weten. vergelijk wat er in een echte sigaret aan stoffen zit en vergelijk dit met "een goede E-sigaret"

1 Reactie
Meindo
Meindo1 aug. 2022 - 12:04

Ik ben al vrij jong gaan roken. Toen ik 25 jaar was ben ik gestopt. Dat is nu 50 jaar geleden. Ik rookte alleen shag, gewone sigaretten vindt ik maar niks en filtersigaretten al helemaal niet. Maar ik kan niet begrijpen dat mensen E-sigaretten kopen. Dat lijkt me helemaal niks.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!