Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dynamisch energiecontract: een goed alternatief voor vast of variabel?

24-10-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
59904 keer bekeken
  •  
lamp energie stroom 1127

De torenhoge energieprijzen baren veel mensen zorgen. Loopt je vaste energiecontract af? Dan heb je wellicht een probleem; deze wordt automatisch overgezet naar een variabel contract. Een verlenging van je vaste overeenkomst zit er momenteel namelijk niet in. Je kunt ook kiezen voor het onbekendere dynamische energiecontract. Iets om te overwegen, of juist niet? Tjitte Mastenbroek, van de Autoriteit Consument & Markt, geeft inzicht.

Bij een dynamisch energiecontract staan de prijzen die je per kilowattuur (kWh) stroom of kubieke meter (m3) gas betaalt niet vast, op het moment dat je het afsluit. “Het zijn relatief nieuwe contracten en we hebben er nog niet veel gegevens over”, zegt energiewoordvoerder Tjitte Mastenbroek van toezichthouder ACM. “Wij vragen één keer per jaar bij leveranciers op welke contracten zij hebben afgesloten met consumenten. Maar bij de laatste uitvraag hebben we de dynamische contracten nog niet meegenomen. Hier hebben we dus nog geen cijfers van.” 

Welke energieleveranciers bieden zo’n contract aan?

Zo’n flexibele overeenkomst is dus redelijk nieuw en wordt nog niet door veel energieleveranciers aangeboden. Op dit moment kun je terecht bij easyEnergy, EnergyZero, Frank Energie, NieuweStroom, Tibber en OpenSource Energie voor het afsluiten van zo’n contract. ENGIE is bezig met het introduceren van dit type contract. 

Update 9 december 2022: Ook Vrijopnaam biedt een dynamisch energiecontract aan.
Update 10 januari 2023: Ook Zonneplan biedt deze vorm van een energiecontract aan. 
Update 23 januari 2023: Ook ANWB Energie biedt een dergelijk contract aan.

De grote energieleveranciers in Nederland bieden dus nog geen dynamisch contract aan, maar Eneco België is sinds begin dit jaar wel bezig met een test rondom dit fenomeen. Niels Stet, woordvoerder van Eneco Nederland, liet weten “dat er wel naar gekeken wordt naar dit type contract maar dat er nog geen concrete planen zijn om het in te voeren.” 

Om verder te begrijpen hoe zo’n contract werkt is het noodzakelijk om eerst uit te leggen hoe energieleveranciers stroom inkopen en welke strategie ze gebruiken om deze weer aan de consument door te verkopen.

Energieleveranciers kopen elektriciteit en gas in tegen wisselende tarieven

De meeste energieleveranciers kopen hun elektriciteit en gas tegen wisselende prijzen in op een Europese beurs, en leveren deze enkel door aan de consument als tussenpartij. Gas wordt tegen een wisselend dagtarief ingekocht, stroom tegen een wisselend uurtarief. De inkoopprijs is hierbij weer afhankelijk van de vraag en het aanbod van dat moment. 

Inkoopprijs van energie vaak lager dan tarief voor consument

Bij een vast of variabel contract betaal je een vaste afgesproken prijs per kWh stroom en m3 gas, maar energieleveranciers betalen daartegenover dus wisselende prijzen. Dat betekent dat er vaak een discrepantie bestaat tussen de prijs die je als consument betaalt en de daadwerkelijke inkoopprijs. 

Over het algemeen is de prijs die jij betaalt met een vast contract vaak hoger dan de inkoopprijs, omdat energiemaatschappijen met een ‘veiligheidsmarge’ werken. Op die manier maken ze bij een stijgende prijs toch winst, maar hier betaal je als consument dus wel voor. Bij dynamische contracten is dat niet het geval, daar wordt enkel kleine vaste opslag gerekend. 

Een dynamisch contract met het prijsplafond

Met een vast of variabel contract betaal je dus normaal gesproken meer dan de daadwerkelijke inkoopprijs. Maar met het prijsplafond op komst zal dat niet altijd meer het geval zijn. Is een dynamisch contract dan nog wel aantrekkelijk?

Het prijsplafond is ook voor mensen met een flexibel contract positief. Met het prijsplafond heb je minder last van de piekmomenten waarop energie duurder is. Tot het vastgestelde verbruik van 1200m3 gas en 2400 kWh elektriciteit, betaal je namelijk nooit meer dan 40 eurocent voor stroom en 1,45 euro voor gas. Ook niet als de inkoopprijs daar eigenlijk wel boven ligt.

Op de momenten dat de inkoopprijs voor energie laag is en onder de waarden van het energieplafond uitkomt, ga je daarvan profiteren. Je betaalt dan namelijk de prijs die geldt op de handelsmarkt. 

Tactisch omgaan met je verbruik bij een dynamisch contract

Het flexibele contract vereist dus wel een actieve houding van de consument. “Het idee achter de contracten is eigenlijk dat je je energieverbruik in jouw voordeel kunt sturen. Met zo’n contract zijn er dus momenten waarop de energieprijs hoog of juist laag is. Ben jij flexibel genoeg om tactisch om te gaan met je verbruik door grootverbruikers in huis pas aan te zetten wanneer de energieprijs laag is? Dan kun je er zeker van profiteren.”

Hoe wordt mijn voorschotbedrag bepaald?

Een flexibel contract met wisselende prijzen: hoe bepaalt de leverancier jouw voorschotbedrag dan? Dat is eigenlijk heel simpel. De leverancier kijkt naar je jaargebruik en deelt dit door twaalf. 

Dit volume wordt aangehouden om je maandelijkse termijnbedrag vast te kunnen stellen. Vervolgens wordt jouw daadwerkelijke verbruik elke maand vergeleken met je voorschotbedrag en wordt bepaald of je geld terugkrijgt of juist bij moet betalen.

In de zomermaanden zul je dus doorgaans geld terugkrijgen, terwijl je in de wintermaanden bij zal moeten betalen omdat de vraag en dus de prijs dan hoger liggen. “Je moet de financiële mogelijkheid hebben om dit op te vangen”, waarschuwt Mastenbroek. “Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het voorschot dus een schatting is. Er is geen garantie dat je dit ook daadwerkelijk betaalt. Je blijft afhankelijk van de schommelingen van de marktprijs.”

Risico als de prijzen stijgen en geen maximumprijs

Ondanks dat de flexibele tarieven vaak lager zijn dan de statische tarieven, neem je volgens Mastenbroek wel een risico. “Met een dynamisch contract volg je eigenlijk gewoon de marktprijzen. Nu liggen die prijzen inderdaad lager dan de meeste variabele contracten die worden aangeboden, maar je neemt wel een risico. Er is een kans dat de prijzen weer omhooggaan. Daarnaast is er geen sprake van een maximumprijs. De prijzen kunnen dus erg omhoogschieten.”

“Geen garantie dat je minder betaalt”

Er zitten dus ook risico’s aan een flexibel contract. “De wisselende tarieven vormen een risico. De prijzen kunnen ineens hard stijgen en er is geen garantie dat je minder betaalt dan met een vaste of variabele overeenkomst.”

Ook is het goed om er rekening mee te houden dat het zo kan zijn dat er in de wintermaanden fors bijbetaald moet worden. “Niet iedereen heeft de financiële mogelijkheden om een stijging op te vangen, dus dit is een belangrijke kwestie om vooraf over na te denken.”

“Denk goed na”

Op de vraag of het beter is om een dynamisch of variabel contract af te sluiten, is geen eenduidig antwoord te geven. “Een dynamisch contract is eigenlijk vooral een goed idee als je actief bezig kunt zijn met je energieverbruik in huis en ook in staat bent dit te sturen, door te bepalen wanneer je bepaalde apparaten oplaadt of gebruikt. Consumenten die hier geen of weinig invloed op kunnen uitoefenen, nemen een groter risico. Consumenten moeten goed nadenken of ze dit willen,” aldus Mastenbroek.

Zit je er dus niet op te wachten om constant bezig te zijn met de energieprijzen, of vind je stabiliteit belangrijk? Dan is een vast of variabel contract een beter idee. 

*Correctie: in dit artikel werd eerder vermeld dat ENGIE het dynamische energiecontract al aanbiedt, dat is echter nog niet zo. Dit is aangepast in de tekst

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

jeroen.nl
jeroen.nl25 okt. 2023 - 8:14

Inmiddels biedt Eneco ook dynamische energiecontracten aan. Zie voor een actueel overzicht: https://jeroen.nl/dynamische-energie/aanbieders

JuJ
JuJ3 nov. 2022 - 13:43

Vervolg: Bovendien is de verwachting dat de marges in de toekomst nóg lager zullen zijn (schaalgrootte) en de vergelijkingen zo simpel, dat een overstapbonus bij het wisselen van contract niet meer zal bestaan, en een simpel tabelletje op internet bijhouden, wat dus iedereen kan doen, voldoende zal zijn. Er zijn leveranciers van dynamische energiecontracten die werken op basis van (vaste) voorschotten met een afrekening aan het einde van het jaar. Dit wordt net zoals de vaste- en variabele energiecontracten gedaan met een inschatting van het jaarverbruik / 12 met daarbovenop een risico opslag omdat er ook wel eens klanten niet betalen. Ook zijn er aanbieders van dynamische contracten die het werkelijke verbruik elke maand verrekenen met het ingeschatte verbruik van die komende maand; dus elke maand wisselende bedragen, met zoals ieder zal begrijpen, in de winter (veel) hogere maandbedragen dan in de zomer want huisje in de winter moet warm. In bovenstaande eerste geval is het voordeel dat je het hele jaar door dezelfde maandbedragen betaald, terwijl in het tweede geval het voordeel is dat je nooit een groot tegoed bij door tijdelijk meer betaald dan verbruikt bij de leverancier hebt uitstaan, zodat als de leverancier failliet gaat je naar het teveel dat je hebt betaald kan fluiten.

2 Reacties
JuJ
JuJ3 nov. 2022 - 13:44

Dat laatste is momenteel erg belangrijk want de markt voor dynamische energiecontracten - en eigenlijk de hele energiemarkt - is een cowboymarkt, waar nogal eens bedrijven failliet gaan -- al dan niet met vooraf bewust gekozen onverantwoordelijke risico's. Maar let wel: met die wisselende bedragen is het winter bedrag vaak met gemak 2x tot 5x het bedrag van de zomer. Je moet hier dus rekening mee houden (geld reserveren/sparen in de zomer), vooral als je op een krap budget leeft! Maar nogmaals: totaal over het jaar is dit altijd goedkoper dan de vaste- en variabele contracten (een enkele kortstondige uitzondering daargelaten maar dat valt op de langere termijn altijd weg tov het voordeel). Let wel: er worden nu vaste- en variabele energiecontract prijzen TOT MEER DAN DRIE KEER MEER DIE VAN DYNAMISCHE ENERGIECONTRACT PRIJZEN. Vaak is dit onzichtbaar voor mensen die nog niet doorhebben dat zij met hun vaste- en variabele energiecontracten alsnog een naheffing krijgen. Mensen zeggen dan: kiek mijn maandbedrag goedkoper zijn dan die nieuwe jongens. Dit zijn dezelfde mensen die een paar maanden later worden afgesloten als zij een naheffing van soms zelfs een paar duizend krijgen. Hoe dan ook zal je zien dat het (te verwachten maar realistische) maandbedrag bij dynamische energieprijzen leveranciers momenteel een stuk lager ligt van willekeurige vaste- en variabele energieleveranciers, vaak zelfs FACTOREN minder!

JuJ
JuJ3 nov. 2022 - 13:44

Keuze: - Dynamisch energiecontract met variabel maandbedrag/afrekening OF - Dynamisch energiecontract met vast bedrag (gelijk voorschot elke maand) maar dan slechts bij een 'betrouwbare' partij die iig geen cowboy is (dus groot is en lang bestaat). En kijk op Het Grote Day Ahead Energie Prijzen Topic: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2049754/0 En dan ook de (laatste) commentaren lezen waar de nieuwste ontwikkelingen te volgen zijn. Linkjes Spotmarkt stroom en gas: https://enever.nl/grafieken-stroom/ https://enever.nl/grafieken-gas/ https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas Omrekenhulp gas m3 naar MWh: https://www.calculat.org/en/energy-fuel/gas-consumption/

JuJ
JuJ3 nov. 2022 - 13:42

Het afsluiten van energiecontracten is met de komst van dynamische energiecontracten blijvend in positieve zin veranderd. Uiteindelijk ben je het goedkoopst uit met een dynamisch contract in vergelijking met vaste- of variabele energiecontracten. Natuurlijk wel een dynamisch energiecontract met een zo laag mogelijke variabele opslag en liefst ook laag vastrecht. Maar staar je niet blind op die ene euro verschil vastrecht, want de werkelijke kosten liggen al snel bij de opslag variabele kosten. In feite is met de komst van flexibele energiecontracten het bestaansrecht van de 'gewone' vaste contracten overbodig geworden en daarmee de zeer kostbare laag bij energiebedrijven die al dat gas en stroom inkopen. Onderzoek heeft aangetoond dat op langere termijn dynamische energiecontracten ALTIJD goedkoper zijn: tussen de 5% en 20%. Het lage percentage geldt voor de standaard gebruiker die zijn energie consumptiegedrag niet aanpast; hogere percentages bereik je met aangepast energiegebruik, bv opladen van de auto tijdens dal stroomprijs uren. De stroomprijzen zijn 's middags al bekend voor de volgende dag en die variëren per uur over de dag. Dit is nl afhankelijk van zonneschijn en wind maar is genoeg te voorspellen op die korte termijn. Gasprijzen variëren per (hele) dag, dus elke dag een vaste prijs, maar wisselt wel van dag tot dag.

1 Reactie
JuJ
JuJ3 nov. 2022 - 13:42

Aangezien er hiermee geen risico's zijn, want bekende prijzen, terwijl future's natuurlijk risico hebben want voorspellingen komen niet altijd uit, is er met dynamische energiecontracten geen risico-opslag en ook geen salaris van degenen die risico-opslag moeten berekenen en future's moeten inkopen. Dit verklaart ook waarom de aanbieders van vaste- en variabele contracten (lees: de bekende grote energieleveranciers) zo huiverig zijn dynamische energiecontracten aan te bieden, want degenen die dit moeten uitzoeken zijn dezelfden waar de baan dan van kan vervallen. Dat het nutteloze veelvraten zijn geworden bewijst het feit dat zij niet eens meer vaste energiecontracten aanbieden maar massaal overgestapt zijn op variabele, dus telkens maandelijks aangepaste, variabele contracten. Doe dan meteen dagelijks aangepaste prijzen en hef die afdelingen op zodat je de prijs kan verlagen. Oftewel: dynamische energiecontracten. Ook vergelijkingssites doen hun werk niet meer omdat zij verdienen van het aanbieden van contracten bij de traditionele energieleveranciers, die dit dus niet meer doen, terwijl de leveranciers van dynamische energiecontracten zulke lage marges hebben dat zij die vergelijkingssites (nog) niet kunnen of willen spekken.

JuJ
JuJ3 nov. 2022 - 9:11

"Ondanks dat de flexibele tarieven vaak lager zijn dan de statische tarieven, neem je volgens Mastenbroek wel een risico. “Met een dynamisch contract volg je eigenlijk gewoon de marktprijzen. Nu liggen die prijzen inderdaad lager dan de meeste variabele contracten die worden aangeboden, maar je neemt wel een risico. Er is een kans dat de prijzen weer omhooggaan. Daarnaast is er geen sprake van een maximumprijs. De prijzen kunnen dus erg omhoogschieten.” Dit is feitelijk onjuist. Energieleveranciers leveren nu geen vaste contracten meer maar slechts variabele contracten die dus OOK maandelijks wisselen en worden aangepast aan (mogelijk) hogere energieprijzen. Aangezien zij verliezen uit het verleden goedmaken met (maand)contracten in het heden, zullen consumenten ook worden geconfronteerd met die hogere prijzen, die naast de verhoging door een (mogelijk) hogere energieprijs ook nog eens opdraaien voor de verliezen in het verleden. Daarnaast rekenen deze energieleveranciers sowieso standaard al een risicomarge, die zoals iedereen begrijpt, FORS is gestegen met de huidige volatiele markt. En als kers op de taart zitten daar allerlei dikbetaalde economen/econometristen/wiskundigen de marktprijzen in de toekomst een beetje wiskundig te gokken, en die vette bakken met kostbare huizen en vrouwen moeten ook worden afgetikt door ... je raadt het al: DE KLANT. Van dit alles hebben dynamische energieleveranciers geen last want niet nodig want MARKTPRIJS.

JuJ
JuJ3 nov. 2022 - 9:03

De beste informatie over dynamische energiecontracten krijg je op Het grote day ahead energie prijzen topic: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2049754/0 Tip: ANWB heeft energieleverancier vergunning gekregen en start per 1 december. Half november begint de inschrijving. Hun tarieven zullen tot de laagste behoren met ook nog eens een (relatief) betrouwbare partij erachter, dus geen cowboys zoals easyEnergy die opeens van goedkoopste, naar per 1 december, duurste dynamische energieleverancier wordt. Ook Frankenergie is de duurste en mogelijk onbetrouwbaar omdat het diezelfde leverancier is die eerder 'failliet' ging en klanten letterlijk in de kou liet zitten.

Vanderwaals
Vanderwaals27 okt. 2022 - 17:37

Eerder gaf ik een reactie omtrent dynamisch contract met uitleg van vaste kosten. Hieronder mijn maandfacturen met werkelijk verbruik en werkelijke kosten energie. Zo kan ieder met vast of variabel contract narekenen verschil met dynamisch contract werkelijk incl btw incl btw totaal mei vast 73,26 56 m3 1,1543 64,66 298 kWh 0,2396 71,26 209,18 jun vast 73,26 18 m3 1,118 20,12 233 kWh 0,2638 61,40 154,78 jul vast 65,99 5 m3 1,9511 9,05 190 kWh 0,3499 66,65 141,69 aug vast 65,99 10 m3 2,5059 25,39 185 kWh 0,4992 92,50 183,88 sept vast 65,99 48 m3 2,035 98,26 183 kWh 0,4011 73,24 237,49

Vanderwaals
Vanderwaals26 okt. 2022 - 19:37

Ik raad een ieder aan om een aantal websites te bezoeken: - www.dynamische-energieprijzen.nl - www.easyenergy.com - frankenergie.nl . Ik heb geen enkel belang in welke energieleverancier dan ook, maar mogelijk kan ik geinteresseerden een aantal zaken verduidelijken aan de hand van mijn dynamisch contract bij Frank Energie. Een termijnfactuur bestaat uit 3 delen ( alle cijfers incl 9% btw): 1 Vast deel dat iedere maand hetzelfde is 1.1 vaste leveringskosten gas € 4,50/mnd 1.2 vaste leveringskosten stroom € 4,50/mnd 1.3 energiebelasting + ODE € 84,79/mnd 1.4 netbeheerkosten € 34,13/mnd 1.5 vermindering energiebelasting minus €61,91/mnd Totaal dus € 65,99/mnd 2 Dynamisch deel dat elke maand anders is 2.1 voorschot gas, gebaseerd op geschat verbruik die maand x geschatte gasprijs op dat moment 2.2 voorschot stroom, gebaseerd op geschat verbruik die maand x geschatte stroomprijs op dat moment. ()Het geschatte verbruik in een maand is gebaseerd op de door mij opgegeven jaarverbruiken . 3 werkelijk verbruiken x werkelijke energieprijzen in de afgelopen maand 4 het verschil tussen voorschot en werkelijke kosten wordt op volgende termijnfactuur verrekend Frank Energie verklaart dat zij energie levert tegen inkoopsprijs; hierop komen inkoopvergoedingen: - gas € 0,1308/m3 - stroom €0,0229/kWh - stroom €

1 Reactie
JuJ
JuJ3 nov. 2022 - 8:58

SLECHT ADVIES !!! Zowel Frankenergie als easyEnergy zijn DE DUURSTE dynamische energieaanbieders die er zijn!! (easyEnergie gaat van goedkoopste naar duurste per 1 dec 2022, komende maand dus!) Als je veel en goede informatie wilt, kijk dan op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2049754/0 Tip: ANWB

Dave lubeck
Dave lubeck26 okt. 2022 - 10:20

Ik zie ouderen echt niet 24 uur per dag achter een computer zitten om te kijken hoe hoog de prijzen zijn . Zo'n Dynamisch contract is dus waardeloos . En ikzelf hou het gewoon op een variabel contract . En mocht het zo zijn dat er weer vaste contracten worden aangeboden dan is dat zeker je et overwegen waard .

1 Reactie
JuJ
JuJ3 nov. 2022 - 14:13

Die ouderen hoeven ook niet 24 uur per dag achter een computer te gaan zitten kijken. Jouw commentaar is dus waardeloos. Hou jij het lekker bij je variabele contract. Net even gecheckt: bv Oxxio hanteert nu een gasprijs die MEER DAN 3X HOGER IS DAN DIE VAN ELKE WILLEKEURIGE DYNAMISCHE ENERGIE LEVERANCIER. En mocht het zo zijn dat er weer vaste contracten worden aangeboden, dan is dat zeker niet het overwegen waar want je betaald alleen maar voor het risico-opslag van de future's en het dikke salaris van hele afdelingen die zich daarmee bezig houden. 1 ding is zeker: ALLES wat jij beweerde is P0EP !

CPV
CPV24 okt. 2022 - 18:17

Engie? Na veel zoeken op de site vond ik: "Op dit moment bieden wij bij ENGIE nog geen dynamisch energiecontract aan."

arnovs
arnovs24 okt. 2022 - 17:12

Wij gebruiken sinds mei 2022 het dynamische contract bij ANWB Energie (Energy Zero). Wij zijn met 2 personen, vrijstaande woning en gebruiken gas voor warm water en verwarming. Koken elektrisch. De maand augustus waar de inkoop-energieprijzen een piek bereikten verbruikten wij 9 m3 gas tegen een brutoprijs (dus incl. btw en alle bijkomende kosten) van € 5,19 per m3. We verbruikten 211 Kwh stroom tegen een brutoprijs van € 0,36 per Kwh. In oktober is de brutoprijs van ons gasverbruik tot nu toe € 2,28 per m3 en stroomverbruik tegen de brutoprijs van € 0,13 per Kwh. Het voorschot dat wij maandelijks betalen ligt ongeveer 40% lager dan bij een energieleverancier die variabele contracten aanbiedt. Dynamische contracten kunnen volgens ons heel goed/kostenbesparend werken voor senioren die (nog) zelfstandig wonen in een eigen huis). Het is elke dag een kleine moeite om even in de app te kijken wat de stroomprijzen per uur de volgende dag zullen zijn en daar je elektriciteitsverbruik (vaatwasser, wasmachine en droger) op afstemmen. Soms is de prijs per Kwh negatief en 'verdien' je (weliswaar minimaal) aan je stroomverbruik. Laatste nieuwtje: ANWB heeft van de ACM een vergunning gekregen om zelf energieleverancier te worden. Dus nog een 'tussenstation' minder en wellicht nog wat voordeligere energie.

rinuszwam
rinuszwam24 okt. 2022 - 12:23

Het moet nu toch wel duidelijk zijn , dat marktwerking niet fatsoenlijk / menselijk werkt !! Eigen belang is de hoofdmoot bij mn de bedrijven [ met zijn duur betaalde club van Directies/R.v.C alsmede hun Aandeelhouders !! Vaak ten kosten van de gewone Burgers !! SOLIDARITEIT dat is de sleutel tot een fatsoenlijke homogene maatschappij , welke met recht als een SAMENLEVING kan noemen !!

2 Reacties
Vanderwaals
Vanderwaals27 okt. 2022 - 12:49

Er is beweerd dat Jetten aangestuurd wordt door de grote energieleveranciers omdat hij Gemeenten heeft geadviseerd om hun huidige contracten over te zetten naar dure contracten bij grote leveranciers. Jetten gaat nu Gemeenten "op kosten van de belastingbetaler " hiervoor compenseren. De ACM is met hetzelfde pek besmet; hij heeft goedgekeurd dat gedupeerden van Welkomenergie aan Eneco zijn verkocht, en torenhoge prijzen voor energie aan Eneco "moesten "betalen (waarschijnlijk als compensatie voor aankoop door Eneco). Er kan geconcludeerd worden dat ACM op loonlijst van Eneco staat

JuJ
JuJ3 nov. 2022 - 14:21

Wat is dat toch dat mensen bij hoge prijzen denken dat 'de markt' niet werkt? De markt werkt juist uitstekend: de reële energieprijzen zijn hoog dus de marktprijzen ook. Wat jij wil is dat irreële (lees: lage) energieprijzen worden gerekend. Ergens zal dat moeten worden opgehoest dus bij diegenen die meer dan het minimum hebben. Dat kan, totdat degenen die nét geen minimum hebben ook tot de minima gaan horen want hogere belastingen om dat te betalen. Dit proces herhaald zich totdat iedereen arm is, zoals IN ELK COMMUNISTISCH/SOCIALISTISCH/MARXISTISCH LAND. De geschiedenis leert ons dit en de huidige landen waar die walgelijke principe geldt leert ons dit ook. In veel van die landen sterven NU onnoemelijk veel mensen van de honger vanwege dit volgens jou fatsoenlijke systeem. Een systeem moreel gelijk aan nationaal socialisme maar dan met zelfs tientallen miljoenen doden meer op hun geweten.

jvankessel
jvankessel24 okt. 2022 - 12:17

Op de site www.dynamische-energieprijzen.nl hebben enkele bedrijven info geplaatst, waaronder een tabel met actuele dag- en uurprijzen. De bedrijven rekenen echter een veel hoger tarief dan in die dagtabellen. Dat ze een vast abonnementsprijs per maand rekenen is nog vrij transparant. Dit verklaart echter niet het verschil tussen de prijs op de beurs en de prijs die ze aan de klant berekenen. Bovendien wijken hun prijzen onderling sterk af. Twee bedrijven maken een fout in hun berekening van het maandvoorschot (Frankenergie en EnergyZero). Ze berekenen de toeslag van 190 euro over de maanden november en december 2022 door naar 2023. De prognose van het maandbedrag klopt dus van geen kanten. Bij Frankenergie zou je zelfs, volgens hun rekentool tenminste, een klein bedrag per maand kunnen verdienen. Volstrekt onduidelijk bij dit alles wat deze bedrijven precies terugbetalen als je zonnepanelen hebt. Wettelijk moeten ze jaarlijks salderen, maar volgens hun eigen info hanteren ze het daltarief, de uurprijs van elektriciteit op zijn zonnigst.

1 Reactie
CPV
CPV24 okt. 2022 - 18:15

"Dit verklaart echter niet het verschil tussen de prijs op de beurs en de prijs die ze aan de klant berekenen." Je kunt bij de bedrijven een prijsvoorstel laten maken en daar staat alles in. Inderdaad rekenen ze een vast bedrag per maand, maar ook een inkoopvergoeding per kWh of m3. Verder betaal je natuurlijk de energiebelasting en ODE. En daarnaast uiteraard de netbeheerderskosten. Wat klopt er niet?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!