Duurzame vleesvervanger minder in trek
24-10-2012
• leestijd 2 minuten
De verkoop van duurzame vleesvervangers loopt terug, terwijl mensen nog altijd meer besteden aan biologisch en ‘normaal’ vegetarisch vlees. Dat blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen.
Snelle daling
Tussen 2009 en 2010 steeg het bedrag dat er werd uitgegeven aan duurzame vleesvervangers nog, maar sindsdien daalt het. Zo werd er in 2010 nog 6,7 miljoen euro besteed aan deze producten, in 2011 nog maar 6,5 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarlijkse uitgave van de Monitor Duurzaam Voedsel, een onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van met ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie.
Geen verklaring
Tegelijk schommelt de opbrengst van biologische vleesvervangers rond de 7,5 miljoen euro en stijgt de verkoop van de reguliere vleesvervanger: van 55,4 miljoen in 2006 naar 70,6 miljoen in 2011. Een exacte verklaring voor de daling van de verkoop van producten gemaakt van bijvoorbeeld duurzame soja en tofu, valt niet te geven. ,,Het zou kunnen dat ze meer in maaltijden worden verwerkt en dus minder los worden gekocht. Bovendien staat de productie van soja soms ter discussie. Maar dit is puur gefilosofeerd’’, benadrukt Johan Bakker van het LEI.
Stichting Wakker Dier heeft nog een andere verklaring voor de daling van de verkoopcijfers. ,,We zien sinds enkele jaren dat er minder vleesvervangers in de aanbieding zijn bij supermarkten. In 2010 stond er per supermarkt nog 167 keer per jaar een vleesvervanger in de folders, in 2012 zal dat uitkomen op ongeveer 145 keer’’, aldus een woordvoerster.
ANP