Duurzame energie groeit niet hard genoeg
28-04-2011
• leestijd 2 minuten
Het aandeel duurzame energie in het energieverbuik is vorig jaar gedaald van 4,2 naar 3,8 procent, meldde het CBS woensdag. Maar dat betekent niet dat er geen groei zit in de groene stroom. Die groei is er wel, maar is niet groot genoeg om de doelstellingen van de regering te halen.
Het totale energieverbruik is vorig jaar met 7 procent gestegen door de strenge winter, waardoor meer aardgas werd verstookt, én door de groei van de economie. Dat verhult dat de groene stroom in absolute cijfers een stijging liet ziet van 39.000 terajoule naar bijna 42.000 terajoule.
Het percentage van 3,8 procent is ver verwijderd van de doelstelling van de regering om in 2020 te zitten op een percentage van 14. Folmer de Haan, directeur van de Energieraad, zegt dat de CBS-cijfers aantonen dat niet alleen toename van groene energie belangrijk is, maar ook het terugdringen van het totale verbruik. Hij pleit voor meer aandacht voor energiebesparing. Zo kan bijvoorbeeld de hoeveelheid gas die nodig is om gebouwen te verwarmen, fors omlaag door simpelweg betere isolatie.
Volgens De Haan zal het streefpercentage van 14 niettemin betekenen dat er nog veel moet gebeuren om te komen tot meer groene stroom. Groene energie is via elektriciteit minder moeilijk op te wekken dan via groen gas en de groei zal vooral moeten komen van groene stroom: ,,Daar moeten we alle zeilen bijzetten'', aldus De Haan.
Directeur Ton Hirdes van de Nederlandse Wind Energie Associatie, een bundeling van bedrijven en organisaties die zich bezighouden met windenergie, tekent bij de cijfers aan dat groene energie over een reeks van jaren groei laat zien. Ook hij zegt dat daarin flink moet worden geïnvesteerd. De investeringen staan volgens Hirdes onder druk door opeenvolgende wijzigingen in het subsidiestelsel, die geldschieters onzeker maken.
Om de kosten beheersbaar te houden, zet minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) een plafond op de exploitatiesubsidies om groene stroom op te wekken. Ook zullen die subsidies in de toekomst niet door de belastingbetalers, maar door de verbruikers moeten worden opgebracht. Maar Verhagen wil ook dat de subsidie-euro kostenefficiënt wordt besteed. Dat zal in praktijk vooral betekenen dat er geld komt voor windmolens; niet voor de dure molens in zee maar wel voor molens op land. Ook zal subsidie gaan naar het bijstoken van biomassa in kolencentrales. Dure vormen van groene stroom, zoals zonne-energie, zullen moeilijker van de grond komen.
De NWEA heeft ingehaakt op dit nieuwe beleid door zelf met een voorstel te komen voor windmolens op land, waardoor ook windmolens in minder windrijke gebieden van de grond zullen komen.
Energieleveranciers en Energieraad pleiten voor een verplicht aandeel duurzame energie bij leveranciers, omdat de doelstellingen van het kabinet anders niet te halen zijn. Zij tekenen daarbij wel aan dat dit met de nodige zorgvuldigheid moet worden ingevoerd. Verhagen moet hierover nog met een standpunt komen.
Bron: ANP