Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duurzame boekenverslinders pakken de e-reader

22-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
20130122-kassa-groen-dilemma3_video_3.jpg
Iedere week laten we een dilemma zien waar je als Kassa Groen kijker tegenaan kan lopen. De vraag van deze week: papieren boek of e-reader?  Een spannend verhaal lezen we steeds vaker van een scherm in plaats van papier. De e-reader is in opkomst. Een elektronisch, oftewel e-boek, scheelt een hoop papier, maar zonder stroom zie je niks van die letters. Wat beter is voor het milieu, hangt af van hoeveel nieuwe boeken je verslindt.
Productie e-reader vervuilender dan boek
De productie van een e-reader is erg slecht voor het milieu. Door de vele verschillende onderdelen is het maken van een e-reader een enorme operatie. Er moeten bijvoorbeeld allerlei bijzondere metalen als goud uit de grond gehaald en verwerkt worden. Hierbij komt een hoop CO2 vrij. CO2 warmt de aarde op en dat is slecht voor het milieu. De CO2-productie van een boek is een stuk onschuldiger. Het maken van papier, drukken en vervolgens binden van een boek levert wel wat CO2-uitstoot op maar, dit is vele malen minder in vergelijking met het productieproces van zijn elektronische broer. Verbruik e-reader nauwelijks milieubelastend
Tot zover winst voor het papieren boek. Wanneer de e-reader eenmaal gebruik wordt, begint hij aan een serieuze milieu-inhaalslag. Het downloaden van een e-boek kost weinig stroom en ook het energieverbruik tijdens het lezen is heel klein. Het verbruik is in ieder geval een stuk minder dan het leeslampje dat je 's avonds aanknipt om je boek bij te lezen.
Veel boeken = e-reader
Je moet wel een beetje doorlezen om te winnen van het papieren boek. Na dertig gelezen boeken wordt de e-reader interessant voor het milieu, omdat je dan de CO2-uitstoot voor de productie van de e-reader gecompenseerd hebt door geen nieuwe papieren boeken te kopen. Kortom, herlees je steeds het beduimelde exemplaar van je lievelingsverhaal, dan is er geen papieren boek overboord. Ben je een echt leesmonster, overweeg dan een e-reader en spaar je rug en kastruimte.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!