Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Duurzaamheidsbeleid banken vordert langzaam'

22-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bank_22.jpg
De meeste Nederlandse banken maken langzaam vorderingen in hun duurzaamheidsbeleid. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde nieuwste versie van de Eerlijke Bankwijzer.
Grote verschillen
Volgens de onderzoekers van de bankwijzer hebben ABN Amro, Aegon Bank, ASN Bank, NIBC, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot afgelopen jaar hun duurzaamheidsbeleid verbeterd. Dit geldt niet voor Delta Lloyd Bank, ING Bank en Triodos. De verschillen tussen de banken zijn nog altijd groot, zowel in het tempo waarin ze verduurzamen als in de ambities die ze zich daarbij stellen.
'Lange weg'
,,Er is nog een lange weg te gaan. Het beleid voor met name klimaat, dierenwelzijn, belastingen, corruptie en woningbouw laat bij veel banken nog flink te wensen over. Het belang van daadwerkelijk duurzaam investeren zit nog steeds niet tussen de oren van alle bankdirecties’', stelde Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer.
De onderzoekers prezen ASN en Rabobank voor beleid dat energiebesparing bij de woningbouw stimuleert. ABN Amro deed volgens de bankwijzer een goede zet door de winning van olie uit teerzanden onacceptabel te verklaren, terwijl Aegon hogere eisen stelde aan kledingfabrikanten en de chemie.
Vergelijking
De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christi. Ze hopen door hun onderzoeken banken aan te zetten tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Klanten kunnen op de website van de organisatie vergelijken hoe duurzaam banken zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!