Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duurste winterband als beste getest

  •  
27-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
195x90_winterbanden.jpg
Uit onderzoek verricht in opdracht van bandenspecialist Profile Tyrecenter blijkt dat twee op de vijf consumenten op winterbanden rijdt. Met name op de leasemarkt heeft circa 80% procent van de auto's winterbanden.
Explosieve groei winterbanden
Het gebruik van winterbanden is de afgelopen jaren enorm gestegen. Uit cijfers van de BOVAG blijkt dat in de winter van 2005-2006 voor 112.500 auto's winterbanden zijn verkocht. Zes jaar later werden vier keer zoveel winterbanden verkocht. De afgelopen winter schaften namelijk maar liefst 450.000 autobezitter winterbanden aan. Volgens de BOVAG heeft die groei te maken met de winterbandenplicht in Duitsland vanaf 2006-2007 én het groeiend besef dat rijden met winterbanden veiliger is.
Winterbanden veiliger? 
Winterbanden hebben door de rubbersamenstelling en het grovere profiel meer grip op de weg in winterse omstandigheden. Ronald Vroman is onderzoeker bij de Consumentenbond. Hij stelt: "Als je met een auto 50 kilometer uur rijdt op sneeuw met zomerbanden dan is je remweg al gauw zo'n 60 meter. Rijd je op winterbanden dan is de remweg 30 meter. Voor je voorganger of een voetganger is die 30 meter een behoorlijke afstand."
Wintersport mét winterbanden
Als je naar de wintersport gaat, zijn winterbanden onvermijdelijk. Ze zijn ook  verplicht in Duitsland en Oostenrijk. In Zwitserland is er geen algemene wettelijke verplichting voor het gebruik van winterbanden, maar het is wel sterk aanbevolen. In Frankrijk is het verplicht winterbanden te gebruiken wanneer dat op een bord wordt aangegeven. De ANWB heeft de regels per land op hun website staan.
In Nederland ook winterbanden?
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. We hebben natuurlijk een paar strenge winters gehad en dan was het wel fijn als je ze onder je auto had. Hoe noodzakelijk is het om in Nederland winterbanden te hebben? Vroman zegt daarover: 'Als je veel op de weg zit is het beter om winterbanden te hebben omdat deze bij lage temperaturen veel beter presteren dan zomerbanden.'
Prijskaartje
Er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. De prijzen van winterbanden lopen uiteen van circa €65 tot rond de €200 per band. De prijs is sterk afhankelijk van de maat van de banden. Zo zijn banden voor grotere auto's duurder dan die voor een compacte auto. Die aanschafkosten zijn eenmalig en je zomerbanden gaan natuurlijk ook langer mee. Zie verder hier .
Welke winterbanden kies je?
De Consumentenbond testte in internationaal verband twee maten winterbanden. Banden voor compacte auto's zoals de Citroën C3, Fiat Panda en de VW Polo. Banden voor kleine middenklassers zoals de Ford Focus, Opel Astra, Peugeot 308 en de VW Golf. Uit deze test blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de banden. Met de beste banden uit de test heb je veel meer grip op de weg dan met de verliezers. Voor beide bandenmaten geldt ook dat de goedkoopste banden het slechtste scoren. Het complete testresultaat en extra informatie van de Consumentenbond vindt u hier  of hier op de site van de ANWB . Voor de duidelijkheid: de ANWB heeft ook meegedaan aan deze internationale test. De uitslag op hun website is dus dezelfde uitslag als die van de Consumentenbond.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!