Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dure naheffingen bij reeds geboekte reis

25-01-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Bij Vacanceselect.nl kan het zo maar gebeuren dat wanneer u op hun site in de maanden augustus tot november een reis boekt voor het jaar erop, in januari opeens krijgt te maken met een naheffing van soms honderden euro’s.
Vacanselect.nl geeft in Kassa aan dat zij hun klanten een service bieden door een populaire bestemming alvast te kunnen reserveren. Verder laat Maarten van de Loo, directeur van Vacanceselect.nl in Kassa weten: “Omdat de prijzen dan nog niet bekend zijn van het nieuwe seizoen, moeten de mensen wel rekening houden, dat er pas in januari een definitieve prijsafspraak wordt gemaakt.” En dit kan soms honderden euro’s hoger zijn, dan het bedrag waar je origineel voor geboekt hebt. Dat ondervinden ook de families Fukkink en Mechielsen.
Aanpassing
“Er wordt duidelijk op onze site gecommuniceerd dat wanneer mensen kiezen voor een zogenaamde vroegboeking, dat de prijs die dan genoemd wordt als voorlopig moeten worden gezien,” vindt de directeur van Vacanceselect.nl. Na onderzoek van Kassa blijkt deze bewoording inderdaad in de algemene voorwaarden te staan en ook staat dit op de factuur die je toegemaild krijgt NA het boeken van de reis. Op het moment dat er geboekt wordt staat deze clausule nergens vermeld. “Deze berichten hebben ons wel aan het denken gezet en daarom zullen we het in de toekomst nog beter vermelden, zodat er geen enkele onduidelijkheid meer kan bestaan, ” aldus Van de Loo.
Andere aanpak ook mogelijk
De grootste concurrenten van Vacanceselect.nl pakken het anders aan. Zo neemt Vacansoleil de verhoging voor eigen rekening. Wanneer mensen daar boeken in de maanden voordat de definitieve prijzen bekend zijn, is de geboekte reissom gegarandeerd. Wanneer de prijs toch hoger uitvalt, neemt Vacansoleil zelf dit risico. Vroegboekers bij Vrij Uit krijgen helemaal geen factuur van de vroegboeking totdat de definitieve prijzen bekend zijn. Op de site staat tijdens het boeken wel een indicatieprijs genoemd, maar deze prijs wordt bij het boeken en de bevestiging niet genoemd of in rekening gebracht. Pas nadat de definitieve prijs bekend is, wordt er een factuur gestuurd.
Consumentenbond
Volgens de Consumentenbond is Vacanceselect.nl juridisch gezien op geen enkele manier onrechtmatig bezig. Maar de Bond is wel van mening, dat wanneer er geboekt wordt voor het volgende seizoen, de berekende prijs ook die van dat seizoen zou moeten zijn. Wanneer er op de manier zoals Vacanceselect.nl wordt geboekt, dan vindt de Consumentenbond dat het heel duidelijk moet zijn voor de consument, dat de kans groot is dat er nog een naheffing komt. Maar dan moet de voorboeking eigenlijk voor beiden partijen een vrijblijvende optie zijn. Zo vindt de bond dat bij het maken van een reservering voor een vakantie in 2011 ook voor ontvangst van die definitieve boeking kosteloos geannuleerd moet kunnen worden, omdat de reservering wordt gedaan zonder de juiste prijs daarvoor te kennen. Dan wordt de mogelijkheid open gehouden dat wanneer men elders, nadat je een reservering hebt gemaakt, een accommodatie ziet waar de prijzen voor 2011 wel al bekend zijn, kan annuleren. Een reservering (of misschien is optie een beter idee) obv ' oude'  prijzen zou wat de Consumentenbond betreft voor beide partijen vrijblijvend moeten zijn.
ANVR
Vacanceselect.nl is niet aangesloten bij de ANVR. Maar de reisvoorwaarden van de ANVR zijn ook niet erg eenduidig over de vroegboeking en het naderhand bijbetalen. Aan de ene kant staat in de voorwaarden dat er bij een voorboeking/ voorreservering geen reissom mag worden afgesproken. En dat dit dan ook geen geldende reisovereenkomst is tussen beide partijen. Maar bij bijvoorbeeld een aanvraagboeking geldt dat dit een feitelijke boeking is, waarbij de prijs nog niet bekend is op het moment van boeken. En deze mag dus later gewijzigd worden, mits de klant dit accepteert. Maar weer in een ander geval, kan de reissom niet meer zomaar worden gewijzigd wanneer een reissom wordt afgegeven en door beiden partijen geaccepteerd is. Maar ook hier gelden weer uitzonderingen op. Voor de precieze uitleg en details kunt u hier de reisvoorwaarden van de ANVR lezen.
Wanneer u bent ingelogd kunt u meediscussiëren over de naheffing van Vacanselect.nl.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!