Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Dure kankermedicijnen oneerlijk verdeeld
11-05-2011
•
leestijd 1 minuten
•
53 keer bekeken
•
In Nederland kan je de pech hebben dat je bepaalde medicijnen niet krijgt, omdat je niet in de buurt van het juiste ziekenhuis woont. Dat blijkt uit onderzoek van Professor Carin Uyl-de Groot van Erasmus MC.
Postcodezorg
Prof. Carin Uyl-de Groot waarschuwt in Monitor, het blad van het Erasmus MC voor 'postcodegeneeskunde'. Hierdoor is het mogelijk dat niet de ziekte van de patiënt bepalend is voor de behandeling, maar de woonplaats. Zij noemt als voorbeeld Zeeland en Groningen en Friesland. In Zeeland krijgt 75% van de patiënten wel een bepaald medicijn (Herceptin). In Groningen en Friesland is dat maar 25%. Uyl-de Groot denkt dat hierdoor in het noorden veel minder mensen genezen. Uyl-de Groot noemt optimale zorg voor alle mensen met kanker een streven ‘dat nog lang niet is bereikt’.
Mengelmoes
Het maakt nog steeds uit in welk ziekenhuis of door welke behandelaar de patiënt wordt behandeld voor wat betreft de zorg die iemand ontvangt, stelt Uyl. Als patiënt moet je zelf uitzoeken in welk ziekenhuis of bij welke behandelaar je welk medicijn krijgt. En dan is het ook nog van belang bij welke verzekeraar je verzekert bent. Ook zijn de geneesmiddelen in Nederland relatief duurder dan bijvoorbeeld in Engeland. Een oorzaak is de mengelmoes aan regels voor vergoedingen. Hier moet volgens Uyl-de Groot snel iets aan gedaan worden.