Kassa

DUO vroeg 377 keer reisgegevens studenten op

22-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ov-chipkaart_f44b95.jpg
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs heeft de afgelopen jaren 377 keer reisgegevens van studenten opgevraagd bij OV-chipkaartbedrijf Translink. Met die gegevens van het reisgedrag is bekeken of zij ten onrechte een uitwonendenbeurs kregen, terwijl ze mogelijk thuis woonden. Dat aantal bracht DUO dinsdag naar buiten in een reactie op berichtgeving in de Volkskrant.
Privacyschending
De Maatschappij voor Beter OV heeft een klacht opgesteld over de schending van de privacy van reizigers en zal die indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De autoriteit zegt de klacht nog niet te hebben ontvangen, maar er via internet kennis van te hebben genomen ,,en er zeker onderzoek naar te gaan doen''.
ISO
Studentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) vindt dat onrechtmatige controles op het reisgedrag van studenten voor onderzoek naar misbruik van de studiebeurs onmiddellijk moeten stoppen. ,,Het is echt onacceptabel dat de privacy van tientallen studenten op deze manier geschonden wordt'', zegt ISO-voorzitter Rhea van der Dong.
Uitspraak rechter
Volgens DUO wordt het omstreden controlemiddel door een uitspraak van de rechter in Den Haag op 8 mei voorlopig niet gebruikt. De rechter oordeelde toen dat een wettelijke basis ontbreekt voor de inbreuk op de privésfeer van studenten en diens reisgegevens. Translink verstrekt sindsdien geen reisgegevens meer. Uitvoeringsorganisatie DUO zegt het niet eens te zijn met dat vonnis. DUO heeft de Centrale Raad van Beroep een nieuwe uitspraak gevraagd, die in het najaar wordt verwacht.
Studieoverschot
Sinds september 2015 bestaat door de invoering van het studievoorschot geen verschil meer tussen uit- en thuiswonende studenten in het hoger onderwijs. Het misbruik kan volgens DUO daarom niet meer worden gepleegd door de nieuwe generatie studenten. In het middelbaar beroepsonderwijs bestaat dat verschil nog wel en daar zal controle blijven plaatsvinden, als het aan DUO ligt.
Bron: ANP/De Volkskrant

Meer over:

duo, iso
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

sinypots
sinypots24 aug. 2017 - 8:24

Prima, fraude is een slechte zaak en een misdrijf. Geld is voor een bijdragestudie met kosten. De belastingdienst heeft ook al veel gegevens, inkomen is duidelijk voor iedereen en wanneer mensen "stelen" is dat een misdrijf, dus daarom goed dat er gecontroleerd wordt.

mariodings
mariodings23 aug. 2017 - 13:01

Dus als ik het goed heb strooit Translink zo maar met mijn en uw gegevens rond. Fijn, waar kan ik een klacht indienden tegen dit bedrijf? Ik heb ze geen toestemming gegeven om aan wie dan ook gegevens te verstrekken. Vergeet niet dat als je verplichtingen door de strot geduwd worden ze geen enkele recht hebben.  Ik zou als niet-fraudeur behoorlijk pissig zijn. En de vooroordelen en andere schaamteloze opmerkingen zijn weer niet van de lucht. Lekker anoniem blijven.

manwijf
manwijf23 aug. 2017 - 12:25

Je kunt maar praatjes hebben! Ik zou als fraudeur toch niet zo hoog van de toren durven blazen.

petrabos
petrabos23 aug. 2017 - 11:45

Om het draagvlak onder sociale voorzieningen als een studiebeurs in stand te houden vind ik dit een uitermate geschikt middel. Al dat misbruik. Het is onverteerbaar! Dus ja, van mij mag dit. Triest dat het nodig blijkt!

harryromijn
harryromijn23 aug. 2017 - 11:28

OV - kaart en in- resp uitwonende beurs worden met een bepaald doel gegeven. Waarom zou de schenker daarvan = de uitvoerder namens de Belastingbetaler - dat dan niet mogen controleren op oprecht gebruikt?

simon55
simon5523 aug. 2017 - 11:08

Dan moet er n ander systeem komen ,want de studenten frauderen erop los

heideveld
heideveld23 aug. 2017 - 11:01

Wederom een geprivatiseerde onbetrouwbare onderneming dus dat Translink. Verdienen waarschijnlijk lekker bij met handel in reisgegevens al dan niet legaal of illegaal. En wie heeft daar zicht op, wie controleert dat?

2 Reacties
harryromijn
harryromijn23 aug. 2017 - 11:26

Verkoopt Translink die gegevens dan ? Zo niet, waarom kankert u er dan op ?

heideveld
heideveld23 aug. 2017 - 12:27

Zou DUO gegevens "zo maar" gekregen hebben en zo ja dan gaat Translink z'n boekje nog te buiten. Kritische opmerking is overigens iets anders dan "kankeren" meneer Romijn. Prettige dag en geniet van 't zonnetje.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!