Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DUO overtrad regels door gebruik trackingsoftware

07-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mail bericht laptop telefoon student
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in strijd met de regels trackingsoftware gebruikt in aan studenten persoonlijk gerichte mails. Dat meldt de Volkskrant na onderzoek. De dienst heeft tegenover de krant het gebruik van de software erkend. Na vragen hierover is de dienst in gesprek gegaan met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en is DUO voorlopig gestopt met trackingsoftware in persoonlijke mails.
DUO zou de met de software verzamelde informatie in een rechtszaak kunnen gebruiken als bewijs dat een student een bepaald bericht echt heeft ontvangen. Als de mail wordt geopend, wordt een piepkleine afbeelding gedownload, waarbij gegevens als het IP-adres worden geregistreerd. Met trackingsoftware kan het leesgedrag worden gevolgd.

Software

De software die DUO gebruikt, zou in strijd zijn met de de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In de AVG staat welke data organisaties mogen verzamelen en aan welke voorwaarden ze daarvoor moeten voldoen. De AP stelt dat het erom gaat of gegevens herleidbaar zijn naar een persoon, en een IP-adres van iemand die een mail ontvangt is dat zeker.

Grijs gebied

Volgens DUO heeft de AP aan de dienst laten weten dat sprake is van een grijs gebied. "Dat willen wij onderzoeken." Of DUO echt fout zat, is volgens de zegsman nog helemaal niet zeker. "Maar omdat er signalen zijn dat dat mogelijk wel zo is, zijn we ermee gestopt totdat we zekerheid hebben." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!