Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Duizenden moeten voorlopige aanslag aanvragen

7 nov 2012
  •  
leestijd 1 minuten
Euro_opgerold_12.jpg
Om te voorkomen dat mensen voor ,,nare verrassingen'' komen te staan, moeten 24.000 mensen voor het eerst sinds lange tijd van de Belastingdienst weer een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft dat woensdag bevestigd.
Verschil terugbetalen
Met de actie wil de Belastingdienst voorkomen dat deze groep volgend jaar plotseling een groot bedrag aan de fiscus moet terugbetalen. Het gaat om belastingplichtigen van wie de afgelopen jaren het reële inkomen steeds sterk verschilde van het inkomen dat voor de voorlopige teruggaaf was opgegeven. Het opgegeven inkomen bleek in veel gevallen lager dan het echte inkomen.
Aanpassing belastingwet
Ook een groep van 40.000 mensen die via een voorlopige aanslag alvast geld afdragen aan de fiscus zijn benaderd. Ook zij zullen bij de definitieve aanslag vermoedelijk meer moeten betalen. Dat komt omdat de belastingwet volgend jaar wordt aangepast. Hierdoor kan het bedrag dat mensen bij de definitieve aanslag moeten betalen flink oplopen.
'Service'
Beide groepen zijn geselecteerd omdat juist zij een grote kans lopen achteraf meer te moeten betalen. Om te voorkomen dat ze hierdoor worden verrast, heeft de fiscus ze nu al aangeschreven. Het is service, aldus de woordvoerder. Het gaat om een relatief klein aantal belastingplichtigen; de Belastingdienst verwerkt jaarlijks ongeveer 4 miljoen voorlopige aanslagen.
Aanvraag indienen
Mensen die de aanvraag voor 2013 nu niet opnieuw indienen, krijgen geen geld terug. Ze kunnen echter op een later tijdstip altijd nog een aanvraag voor een voorlopige teruggaaf indienen.
ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!