NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Duizenden moeders vragen UWV om compensatie

14 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Baby voetjes voeten hielprik 930x520
Duizenden vrouwen hebben bij het UWV om compensatie gevraagd, omdat ze als zelfstandige ondernemer geen bevallingsuitkering hebben gekregen. Dat laat de uitkeringsinstantie desgevraagd weten.

Tot eind september recht op vergoeding

Zelfstandigen die tussen mei 2005 en juni 2008 zijn bevallen, hebben tot eind september de mogelijkheid om een financiële tegemoetkoming te vragen. Zij kunnen per bevalling 5.600 euro aan gemiste uitkeringen ontvangen.
Over die periode gaf het UWV vrouwelijke zelfstandigen geen zwangerschaps- of bevallingsuitkering, omdat daarvoor een tijdlang geen wettelijke regeling was. De Centrale Raad van Beroep oordeelde vorig jaar dat dit tegen het VN-vrouwenverdrag indruist. De moeders moeten daarom alsnog een vorm van financiële steun krijgen, besliste de hoogste rechter voor het sociale bestuursrecht.
Het UWV had begin augustus iets meer dan 12.000 aanvragen binnen. Naar schatting komen in totaal 20.000 vrouwen in aanmerking voor de compensatie. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!