Kassa

Duizenden mensen wachten vaak maanden op Wmo-hulp van de gemeente

28-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
22094 keer bekeken
  •  

Bijna 10.000 mensen wachten op hulp bij het huishouden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Dat blijkt uit een enquête van Kassa onder Nederlandse gemeenten. Bijna de helft van de 342 Nederlandse gemeenten werkte mee aan het onderzoek. Ruim 3500 mensen moeten langer dan de wettelijke termijn van acht weken wachten op een besluit van de gemeente. En ruim 6000 mensen hebben volgens hun gemeente weliswaar recht op hulp, maar wachten nog op een aanbieder. De wachtlijsten ontstaan door groeiende vraag en personeelstekort. Hoe zit dat precies?

Als mensen niet meer in staat zijn om het huishouden te doen, kunnen ze aanspraak maken op Wmo-hulp via de gemeente. Die beoordeelt dan of mensen recht hebben op de hulp en regelt een aanbieder.

Wmo-hulp wordt regelmatig niet binnen de wettelijke termijn geleverd

Bij ongeveer een kwart van de gemeenten lukt het niet om de aanvraag binnen de wettelijke termijn van acht weken af te handelen. En dat is niet alles: vervolgens kan het ook lang duren voordat er een aanbieder beschikbaar is.

In totaal wacht men gemiddeld 11 weken tot de hulp in huis er daadwerkelijk is. Bij één op de vijf gemeenten duurt dat maar liefst 16 weken of langer. Uitschieters zijn de gemeentes Eersel en Amsterdam, met wachttijden van respectievelijk bijna 31 en 36 weken.  

Laag tarief: Aanzuigende werking?

Oorzaken voor de wachttijden die gemeenten noemen, zijn een tekort aan personeel bij gemeenten zelf en bij aanbieders van de huishoudelijke hulp.

Ook wordt gewezen op de aanzuigende werking van het vaste lage abonnementstarief van 19 euro dat mensen per maand moeten betalen voor de hulp, ongeacht hun inkomen of financiële draagkracht.

Hoe lang moet je in jouw gemeente wachten op Wmo-hulp?

Wil je weten hoe lang in jouw gemeente de wachttijden zijn? Kijk dan op onderstaande, interactieve kaart. Als je met de cursor boven de gemeente hangt, verschijnt al wat informatie.

Door op jouw gemeente te klikken, krijg je verdere aanvullende informatie te zien, mocht deze door de gemeente zijn aangeleverd. Heeft een gemeente geen gegevens aangeleverd? Dan is deze op onderstaande kaart grijs.

Het artikel gaat onder de kaart verder.

Vanaf 2025 weer inkomensafhankelijke bijdrage

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt vanaf het begin te hebben gewaarschuwd voor aanzuigende werking van het vaste abonnementstarief. De VNG is daarom blij dat de landelijke overheid in 2025 de inkomensafhankelijke eigen bijdrage weer mogelijk wil gaan maken.

Maar het is nog maar zeer de vraag of dat voldoende is om de wachtlijsten terug te dringen. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht alleen dat de maatregel gaat helpen bij het terugdringen van de wachtlijsten, omdat bijvoorbeeld het personeelstekort niet simpelweg met meer geld kan worden opgelost.

Vanwege een zorgvuldige invoering is het niet mogelijk de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor 2025 in te voeren. Tot dan is het aan gemeenten zelf om met andere oplossingen te komen.

Alle gemeenten benaderd: 169 gemeenten reageerden

Kassa benaderde alle Nederlandse gemeenten met een vragenlijst voor gegevens uit de maand december. In totaal reageerden 169 gemeenten op de enquête. Sommige gemeenten hebben gegevens over november of januari aangeleverd.

Gemeente Utrecht komt met nieuwe plannen

Update 2 februari 2023: Kort na de uitzending presenteerde de gemeente Utrecht plannen om de lange wachtlijsten voor hulp bij het huishouden via de WMO aan te pakken. De gemeente wil nu op korte termijn wijkgericht personeel gaan werven, leerlingen van de vakschool inzetten om de personeelstekorten aan te pakken, een appèl doen op bewoners om op de vrije markt duurdere hulp in te huren en indicaties waar mogelijk afschalen.

Meer informatie vind je via de website van de gemeente Utrecht: via deze link kun je de raadsbrief Ontwikkelingen hulp bij het huishouden lezen.

Reacties

De gemeenten Zevenaar en Utrecht hebben op onze enquête gereageerd, net als het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Via de links hieronder kun je deze reacties raadplegen.

De reactie van de gemeente Zevenaar:

De reactie van de gemeente Utrecht:

De reactie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

.aagje
.aagje31 jan. 2023 - 20:14

Ik zou ook wel een hulp willen voor 19 euro per maand ongeacht de uren. Het is gewoon van de zotte dat dit ooit is goed gekeurd en dat staan ze zelfs nu nog 2 jaar toe echt niet te geloven deze onzin . Goed voor degene die enkel aow hebben

lagerweij
lagerweij31 jan. 2023 - 10:23

Ja zo gek is dat niet. De kosten voor die Wmohulp zijn zo Laag (ca. € 18 per maand) veel mensen, die echt wel een particuliere hulp kunnen betalen (rond €15 per uur) maar die Wmo hulp toch aanvragen soms zelfs voor erbij. Gehoord, ja voordat mijn eigen hulp ziek wordt (bij alleenstaande bejaarde)heb ik nog iets achter de hand. Hij vond die aanloop gewoon gezellig.

janam
janam30 jan. 2023 - 22:10

Wanneer je een goed pensioen hebt en je hebt hh nodig, dan neem je die zelf zonder Wmo. Inderdaad is duurder, maar je ontlast de gemeente en geeft meer ruimte aan de mensen die het met minder moeten doen.

Gerdina55
Gerdina5530 jan. 2023 - 21:22

Onmogelijk om mijn gemeente te vinden met deze kaart!

Helene de Wilde
Helene de Wilde30 jan. 2023 - 14:31

Ik heb al 33 jaar hulp en wist dat dit fout ging lopen toen het niet meer inkomensafhankelijke werd. Toen wou iedereen wel goedkope hulp ook de mensen die het eerst goed zelf konden betalen. Weer een stap die tot ellende moest lijden. Ben ik als nu 76 jarige slimmer dan regering? Niet normaal dit land.

tenormin
tenormin30 jan. 2023 - 13:37

Ik had ruim 3 jaar een WMO hulp. Ze is met pensioen gegaan, Augustus 2022. Sindsdien heb ik zo nu en dan een jongetje gehad van 17, die van toeten noch blazen weet. Dus nu en dan calamiteiten team, voor een uurtje. Nu heb ik sinds 1 week weer een vaste hulp. @Gravin2 schrijft een beetje dom. Het kost nu nog €19,00 p.m. en niemand gaat betaalde hulp ontslaan om voor deze prijs iemand 2 uur per week (hooguit) te laten schoonmaken. Ze mogen alleen het hoogst noodzakelijke doen. B.v. buiten geen ramen zemen (in de flat). Ook geen kamers schoonmaken waar je niet geacht wordt te "leven". Dus logeerkamer etc. En twee uurtjes werk is zo voorbij. dus schoonmaken is het niet, meer bijhouden. Hier dus ook gebrek aan personeel.

Ingepenge
Ingepenge30 jan. 2023 - 12:00

Ik heb welgeteld 6 maand terug aanvraag gedaan, vandaag pas de wmo-dame op bezoek die de aanvraag afhandelt..

elizabeth60_1
elizabeth60_130 jan. 2023 - 11:31

Dan zouden ze de cao voor de huishoudelijke hulpen/ondersteuners enz wel eens mogen verbeteren. Werk al meer dan 10 jaar in de thuiszorg en ben boven de 60 jaar. Mijn uurloon is 14.77 bruto, feestdagen moet je zelf betalen, je moet standby blijven, zelf je cliënten afbellen als je ziek bent. De problemen met de cliënten worden steeds complexer, dementie, autisme, adhd. Ik ben in die jaren meerdere malen bedreigd, sexueel geïntimideerd en als sloof behandeld. Tegenwoordig heten we geen huishoudelijke hulpen meer maar ondersteuners, dat betekent dat we nog meer taken krijgen. Eigenlijk zouden wij eens moeten gaan staken maar dat doen wij niet omdat we onze cliënten niet inde rotzooi willen laten zitten, daar zijn wij te sociaal voor. Maar hier mag ook wel eens aandacht aan gegeven worden.

pieja60
pieja6030 jan. 2023 - 11:03

Wat is de grens van inkomstenafhankelijheid en wat mag je als spaargeld hebben?

1 Reactie
gravin2
gravin230 jan. 2023 - 12:22

@pie, de ellende is dat een ieder het kan aanvragen zonder inkomens/vermogenstoets, met als resultaat dat er mensen zijn die hun private hulp hebben opgezegd en nu fijn voor 19,95 euro/maand hulp hebben, mede daardoor zijn de wachtlijsten zo gegroeid, daarbij komt dat de arbeidsomstandigheden erg slecht zijn, dus er zijn niet veel mensen die dit werk willen doen.

wim koelewijn
wim koelewijn30 jan. 2023 - 10:19

Beste Kassa...noem eens iets op, waar wij,nederlanders, niet lang op hoeven te wachten ...lijkt mij makkelijker..maar voor sinterklaassie spelen richting buitenland..tjahh,da's zo gepiept. . .ben benieuwd wat onze vakantievierende hoogheden weer gaan beloven aan de "eilanden"...

F.amilie
F.amilie30 jan. 2023 - 1:15

Wij wachten al sinds 2018 op hulp van gemeente Heerhugowaard! Het is vreselijk! We kunnen er inmiddels een boekwerk over schrijven.

Mirtje74
Mirtje7429 jan. 2023 - 17:43

Ik zelf woon in Zeeland en wacht ookal vanaf de zomer!!! Zelfs de ergotherapeut vind dat er hulp moet komen maar tot op heden nikssss. Erg dat het allemaal zo moet gaan en ik ben bang dat het nog erger gaat worden triest eigenlijk hoor

Hanneke v H
Hanneke v H29 jan. 2023 - 16:28

Ik wacht al vanaf 11 April. Nog even dan is het een jaar. Gemeente Utrecht

John32452
John3245229 jan. 2023 - 14:44

Ten eerste goed dat mensen die het kunnen betalen meer moeten betalen. Maar mijn sterke idee op basis van ervaringen is wel dat mensen welke het wel zelf kunnen betalen verzocht worden het zelf te regelen en vervolgens dat ze redenen zoeken om het af te wijzen door bijvoorbeeld dokters niet te ondervragen maar het maatwerk vinden om daar zelf over te beslissen zonder zelf daar de medische kennis voor te hebben en ook geen contact met artsen daarover op te nemen die het wel hebben. En vervolgens drogredenen zoeken om het af te wijzen. Wat ze vergeten is echter dat mensen wel geld kunnen hebben maar dat wil niet zeggen dat ze dan instaat zijn zelf iets te regelen. Buiten dat dienen ze gewoon de wet na te leven. Overigens wel goed dat ze dat minimale bedrag inkomensafhankelijk maken want iemand met geld mag best dokken.

3 Reacties
mallejon
mallejon30 jan. 2023 - 10:17

U heeft vast zelf geen hulp dat u vindt dat iemand die iets meer heeft als meestal 110% van het minimum loon mag “dokken”. 19 is erg weinig, daar ben ik het mee eens maar is het redelijk dat iemand die ruim 2000 verdiend daarvan bijna 200 per maand moet betalen en alleen omdat je ziek bent! Terwijl je dan al veel meer kosten hebt dan gezonde mensen.

mallejon
mallejon30 jan. 2023 - 10:32

Wat bedoeld u met “ iemand met geld”? Als je meer dan 120% van het minimumloon verdiende betaalde je bijna 200 euro per maand. En jammer dan dat je daardoor ook al geen huursubsidie, zorgtoeslag, kwijtschelding enzo kreeg. Dan betaal je ook nog eens de hoofdprijs voor de zorgverzekering en eigen bijdrage dus als ze weer de oude regeling gaan opstarten laat ik de boel de boel. Ik wens niet gestraft te worden dat ik nauwelijks iets overhoud alleen omdat ik lichamelijk niet in staat ben mijn huis schoon te houden.

sandra hitz
sandra hitz31 jan. 2023 - 6:52

Volgens mij weet je niet waar je het over hebt, je bent vast niet ziek en afhankelijk van zorg nodig, of je hebt veel geld. Ziek zijn is heel duur!! Afgekeurd voor werk betekend min 30% inkomen, €385,00 eigen bijdrage wordt standaard verbruikt, reiskosten en parkeerkosten naar ziekenhuizen e.d. worden niet vergoed, medicijnen die je zelf moet betalen enz. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Buiten dat je veel moet verwerken dat je leven er als zieke anders uit ziet, word je ook financieel flink gestraft!! Dan komt daar dus straks ook nog een inkomensafhankelijke eigen bijdrage bij? Maar niemand kijkt naar je verplichtingen die je vaak bent aangegaan toen je nog een 100% inkomen had en niet zoveel extra kosten. Ik vind het ronduit schandalig wat hier gebeurd! Niemand vraagt erom om ziek te worden, maar het lijkt wel of daar in Den Haag anders over gedacht wordt

Boetje026
Boetje02629 jan. 2023 - 13:54

Ik heb geen problemen met de gemeente Arnhem ze zeggen hoe het is wat de leveringsvoorwaarden tijd is maar dat is vaak eerder dan gepland

hippiskippi
hippiskippi29 jan. 2023 - 10:40

Geen wonder dat de gemeente Castricum niet heeft gereageerd. Ik heb 7 MAANDEN op een beslissing moeten wachten!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!