Kassa

'Duizenden mensen meer overleden omdat ic's vol lagen'

21-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3106 keer bekeken
  •  
bed ziekenhuis 1127 634
Doordat de ic's vol lagen met coronapatiënten zijn duizenden mensen met andere gezondheidsproblemen overleden, blijkt uit onderzoek waarover het AD bericht. De gevolgen van corona voor de zorg is door de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) onder de loep genomen.
Mensen die iets anders mankeerden dan corona, waren het afgelopen jaar aantoonbaar slechter af dan de jaren ervoor, aldus de SKR. Zo overleden honderden mensen meer na ongevallen, doordat zij niet werden opgenomen op de intensive care. Van de nierpatiënten die dialyseren overleden er 15 procent meer.
Nierpatiënten aan de dialyse liepen een zeer groot risico als zij besmet raakten met corona. Een kwart van alle dialysepatiënten met corona overleed. Van het totale aantal dialysepatiënten overleed in 2020 maar liefst 20 procent. Dat waren 1270 nierpatiënten, 15 procent meer dan de jaren ervoor.

Cijfers miljoenen Nederlanders onderzocht

De SKR beschikt over de gegevens van meer dan tien miljoen patiënten in Nederland. In samenwerking met wetenschappelijke verenigingen is voor het eerst grootschalig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van zorg in 2020.
Van de 80.000 patiënten die normaal na een ongeval of bijvoorbeeld een val in huis op de ic belanden, overleed in 2018 en 2019 2,4 procent aan de ernst van het letsel. Uit deze nieuwe cijfers blijkt nu dat in coronatijd 2,9 procent is overleden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Donuts
Donuts22 jun. 2021 - 5:18

Duizenden, redactie? Dacht even dat ik de Telegraaf zat te lezen...

Jan_Koll
Jan_Koll21 jun. 2021 - 10:50

Helaas heb ik gelijk gekregen! Op 9 januari 2021 publiceerde De Stentor een ingezonden brief van mij met de titel "Voor zulke idioten moet mijn vrouw extra risico lopen". De strekking van mijn brief was dat mijn echtgenote lang op een noodzakelijke kankeroperatie moest wachten omdat de IC’s bezet werden met mensen die corona hadden opgelopen. Wat in die tijd bij velen kwam, omdat zij zich niet aan de regels hielden (geen mondkapje maar dom schermpje voor de mond of geen afstand houden of gezellig dicht bij elkaar zitten etc.). Gelukkig is het goed afgelopen omdat ik de betrokken ziekenhuizen voor haar behandeling steeds weer contacteerde en dat zij hoogst waarschijnlijk om die reden (??!) tijdig is geholpen maar wrang is dit gelijk aan mijn kant wel. Kleine toevoeging: de aankomende versoepelingen zullen de besmettingscijfers weer opjagen want hoe je 1,5 m afstand kunt houden in een supermarkt en zo is mij een raadsel; ik blijf toch maar een mondkapje en handschoenen dragen.

1 Reactie
Bezorgde Nederlander
Bezorgde Nederlander21 jun. 2021 - 11:30

Beste Jan, Ja het is wrang en of er nu duizenden of honderden onnodig zijn gestorven, elke onnodige dode is er een teveel . Nederland behoort in de Europese statistieken nog steeds tot een risicoland. Deze nieuwe versoepelingen gaan ook mi. nu te hard en het zal niet de eerste keer zijn dat er weer dingen moeten veranderen door stomme wijzigingen van het RIVM en het OMT. Indirect hebben mensen als coronacritici Willem Engel en Forum voor Democratie leider Baudet en nu onlangs nog oud virologe Carla Peeters hier schuld aan, aan de eerder genoemde onnodige doden doordat zij via social media,demonstraties, oproepen via talkshows een zeer groot aantal ´volgers´ hebben gekregen. Door het ontbreken van goede communicatie bij o.a. de persconferenties dachten de mensen bijvoorbeeld bij het horen van medisch RIVM opperhoofd van Dissel over het nut van een mondkapje , dat dat geen meerwaarde had , dat dat dan ook wel zo zou zijn. En nu ook nog hoor je mevr Peeters, oud RIVM medewerkster over het feit dat mondkapjes meer schade aanrichten en dus per direct moeten worden verboden. Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederland bijn met code ZWART te maken had gehad waarbij dus de artsen hadden moeten kiezen. Zover is het niet gekomen maar die zg ´´ coronablokkers´´ hebben wel voor die overvolle IC´´s gezorgd en dus indirect voor al deze onnodige doden. Schandalig. Ook de bezuinigingen onder Rutte hebben hier natuurlijk ook hun aandeel in gehad. Als corona een ding heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel hoe slecht het gesteld is met onze gezondheidszorg........... en ja ik kan u verzekeren dit gaat de belastingbetaler allemaal ophoesten. daardoor zal de zorg in Nederland de eerste 5 jaren nog niet op orde zijn

Rijn Slingerland
Rijn Slingerland21 jun. 2021 - 10:07

Het AD heeft het over honderden, BNNVARA over duizenden: hoe komt u daarbij?

methanol
methanol21 jun. 2021 - 9:36

Ik typte dit al een week geleden aan op facebook maar dit werd mij gelijk met de feit al gelijk verwijdert was zogezegd onwaar en zie hier

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!