Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duizenden melden zich na aanname donorwet

16-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Donor-registratie-930
Sinds de aanname van de nieuwe donorwet door de Tweede Kamer dinsdag hebben duizenden mensen zich gemeld bij het Donorregister om hun keuze kenbaar te maken. Duizenden anderen wijzigden hun eerder gemaakte keuze.
Beperkingen
Een kleine 19.000 mensen lieten de afgelopen twee dagen weten hun organen na hun dood niet te willen afstaan. Daarnaast stemden 1626 nieuwe mensen in met orgaandonatie, nog eens 1205 gaven met beperkingen toestemming.
Intrekken
Ook mensen die al eerder een keuze hadden gemaakt meldden zich na de aanname van de nieuwe wet. Daarvan gaven 2644 nu onvoorwaardelijk toestemming, 1368 stemden in beperkte mate in met donatie. Iets minder dan 4500 mensen trokken hun toestemming in.
Eerste Kamer
Over de nieuwe donorwet moet nog worden gestemd in de Eerste Kamer. Aanname daar is nog allesbehalve zeker. Mocht dat wel gebeuren, dan komt iedereen die geen expliciete keuze aangeeft automatisch geregistreerd te staan als 'ik heb geen bezwaar gemaakt'. In de praktijk zal dat weinig verschillen van een 'ja'. De grote vraag zal in dat geval zijn hoeveel donoren erbij komen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

endemion
endemion16 sep. 2016 - 22:24

Het grote probleem van een opt-out ipv een opt-in is dat veel mensen die er niet van op de hoogte zijn dat dit nu speelt straks dus zonder het te weten opeens vd een op de andere dag "ja" hebben gezegd. Precies waar het om te doen is natuurlijk, gewoon weer een achterbakse streek van de staat, weg met die staat. http://achterdesamenleving.nl/vrijheid-handleiding-naar-vreedzame-en-vrijwillige-maatschappij-adam-kokesh/

roel sannes
roel sannes16 sep. 2016 - 18:22

Deze regering bedenkt de ene idioterie na de ander. Nu dit weer. De mensen willen graag zelf beslissen wat er gebeurd na hun dood met hun lichaam. Wat men nu doen is zuiver intimidatie. De mensen die nu gereageerd hebben door hun organen niet meer beschikbaar te stellen laten dit op deze duidelijke manier weten. Als deze wet er niet doorheen komt zullen er weer een hoop mensen terugkomen omdat zij hierover ZELF beslissen en niet een ander. Ze hebben gelijk: dit is de meest duidelijke manier om aan te geven hoe je er over denkt. Afkappen de boel. Het is in Nederland èèn groot oerwoud geworden aan wetten en regels en men wordt dit zat. Hier is niet meer uit te komen.

1 Reactie
schaapadm
schaapadm16 sep. 2016 - 20:34

wat ik niet begrijp uit deze reaktie: wat heeft deze regering er mee te maken ? Initiatief van de oppositie Al diverse jaren trouwens. Landen om ons heen hanteren al jaren dat systeem naar genoegen van een grote meerderheid. Waarom deze heisa met - zo zo vaak gebeurt - 'de 'regering' er weer bij te halen. Wat dus nergens op slaat.

jackyh
jackyh16 sep. 2016 - 13:09

Deze wet rammelt aan alle kanten. Wat gaat er gebeuren met mensen die geen computer hebben of niet in staat zijn deze te bedienen. Wat gaat er gebeuren met mensen die geen familie en vrienden hebben. Worden deze mensen dan een graaibak voor de staat. Wat gaat men doen aan de grote groep geloofsgenoten die niet mogen doneren (dus nee invullen) maar volgens dezelfde religie wel mogen ontvangen. Persoonlijk ben ik voor de stelling donor gekoppeld aan ontvanger. Mensen die tot de groep behoren die niet mogen doneren door medicijnen of anderszins moeten natuurlijk wel als ontvanger geregistreerd staan. Deze wet zal volgens mij tot gevolg hebben dat er minder donoren komen.

2 Reacties
tijger1
tijger117 sep. 2016 - 12:38

Ik had meer dan 35 jaar gekeden ook geen computer, maar heb mij gewoon aangemeld als donor.

jackyh
jackyh17 sep. 2016 - 13:36

Het gaat over de gemene deler niet over de enkeling. Ik denk meer aan geestelijk gehandicapten en daklozen.  Die groep is aan de heidenen overgeleverd.

schaapadm
schaapadm16 sep. 2016 - 13:02

wat allemaal een voorbarige akties. Dat e.e.a. wel hoog zit bij het gros van de bevolking is wel duidelijk. Zo het er nu naar uit ziet komt deze wet er niet door heen in de 1e kamer gezien de politieke verhoudingen. Advies: doe nog even niets en, mocht deze wet er wel doorheen komen,: ga je dan pas bezinnen wat te doen !! Tijd genoeg dus.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!