Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
'Duizenden embolie-doden te voorkomen'
09-10-2015
•
leestijd 1 minuten
•
815 keer bekeken
•
Elk jaar sterven duizenden mensen aan een longembolie die had kunnen worden voorkomen. ,,Ze hebben wel klachten gehad, maar ze stonden er niet bij stil dat het embolie zou kunnen zijn'', zegt hoogleraar Saskia Middeldorp van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Middeldorp is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Trombose en Hemostase.
Bloedstolsel in aderen
Bij een zogeheten 'veneuze trombose' ontstaat een bloedstolsel in de ader van een been of arm. Mensen krijgen dan bijvoorbeeld een dik, pijnlijk of rood been. Als zo'n bloedpropje losschiet en in de longen vastloopt, krijgen mensen een longembolie. Dan worden ze plotseling kortademig en krijgen ze pijn bij het ademen. Ook kunnen ze flauwvallen.
Kwart tot helft sterfgevallen te voorkomen
Volgens voorzichtige schattingen sterven elk jaar 1250 Nederlanders aan trombose en 7000 aan een longembolie die niet op tijd is ontdekt. ,,Bij een kwart tot de helft van hen was de dood mogelijk te voorkomen. Als de embolie op tijd was ontdekt en behandeld, of als mensen uit risicogroepen op tijd medicijnen hadden gekregen, zodat een longembolie helemaal niet zou zijn ontstaan'', aldus Middeldorp. Ze raadt mensen aan: ,,Zoek medische hulp, ga naar je huisarts. Zeg duidelijk dat je denkt aan trombose of embolie. Je hebt recht op een diagnose''.
Komende dinsdag is het Wereld Trombose Dag. Om mensen bewust te maken van trombose en embolie zijn er die dag bijeenkomsten in meerdere academische ziekenhuizen. Niet alleen in het AMC van Middeldorp, maar ook in bijvoorbeeld Maastricht en Leiden.