Duizenden banen weg in speciaal onderwijs
16-12-2011
• leestijd 2 minuten
Door de bezuinigingen in het passend onderwijs dreigt voor ruim 5000 leraren en begeleiders ontslag. Dat kan lager uitvallen als schoolbesturen erin slagen het aantal medewerkers op andere manieren terug te brengen, zoals natuurlijk verloop of minder inhuur.
Extra hulp
Dat blijkt uit een inventarisatie onder scholen waar speciaal onderwijs wordt geboden aan kinderen die extra hulp nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een handicap of gedragsproblemen. De afgelopen maanden waarschuwde onder meer onderwijsbond AOb dat het aantal ontslagen zou kunnen oplopen tot 9000. Vorige maand sprak minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) met onder meer koepelorganisaties af een inventarisatie te houden. De 5000 mensen die mogelijk getroffen worden bekleden 3700 functies.
Bezuinigingen
Het dreigende ontslag is het gevolg van het kabinetsbesluit 300 miljoen euro te bezuinigen op passend onderwijs. Eerder was wel al toegezegd de bezuiniging later door te voeren.
Afspraken
Van Bijsterveldt heeft nu met onderwijsorganisaties afspraken gemaakt om de personele gevolgen van de bezuiniging zoveel mogelijk te beperken. Daarin gaat het onder meer om het begeleiden van ontslagen medewerkers naar ander werk. De hoop is het aantal ontslagen zo op maximaal 3500 te houden.
Noodzakelijk
Volgens het kabinet is ingrijpen bij het passend onderwijs noodzakelijk omdat de kosten ervan de afgelopen jaren enorm zijn gestegen. Kinderen met problemen zouden meer naar het reguliere onderwijs moeten. Donderdag bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal leerlingen dat op speciale scholen zit gestaag is gestegen: van 54.000 in het schooljaar 2003-2004 naar bijna 69.000 in 2010-2011.
Uitleg
Hoewel de cijfers over het dreigend ontslag lager uitvallen dan aanvankelijk gedacht, eisten oppositiepartijen in de Tweede Kamer donderdag met spoed uitleg van Van Bijsterveldt. PvdA en D66 wezen erop dat met een lerarentekort de komende jaren nu niet goede mensen voor het onderwijs verloren mogen gaan.
Staking
De AOb vertrouwt het cijfermateriaal niet en dreigde met een staking in het passend onderwijs. ,,Dit is de zoveelste keer dat de minister de Kamer probeert te misleiden door te rommelen met cijfers. In werkelijkheid zullen veel meer mensen ontslagen worden'', aldus AOb-voorzitter Walter Dresscher.
ANP