Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

1000 miljard euro moet EU klimaatneutraal maken

14 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
europa klimaat 1127
De komende tien jaar moet een investeringsplan van 1000 miljard euro helpen om de EU in 2050 klimaatneutraal te maken. De investering is onderdeel van een Duurzaam Investeringsplan dat de Europese Commissie dinsdag presenteert.
Het geld komt niet alleen vanuit de Europese begroting. Privé-investeringen en lidstaten vullen de investering aan. Voor landen met economieën die nog grotendeels op vervuilende industrie draaien, wil de commissie een nieuw fonds van 100 miljard euro in het leven roepen. In deze landen zal de overgang buitensporig veel geld gaan kosten.

Aanvulling privé-investeringen

Er is sprake van een overgangsfonds. Daarvoor moet volgens ingewijden 7,5 miljard euro extra in de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 worden vastgelegd. Dat wordt aangevuld met geld uit bestaande regionale steunfondsen en miljarden aan privé-investeringen.

Gedetailleerd plan

Landen die gebruik willen maken van het fonds, moeten in een gedetailleerd plan aantonen dat ze bijvoorbeeld kolencentrales gaan sluiten en zorgen dat de werknemers worden omgeschoold. Het is de bedoeling dat de projecten naar draagkracht worden gecofinancierd. ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!