Kassa

‘Duitsland houdt snellere verbinding Amsterdam-Berlijn tegen’

24-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
trein db berlijn duitsland hsl 1127
Een snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn wordt door de Duitse plaatsen Bad Benthein en Rheine tegengehouden. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. Een snellere route zou betekenen dat de stations in de twee plaatsen niet meer worden aangedaan.
In 2015 gaf EUREGIO, een Nederlands-Duits samenwerkingsverband in de grensregio, de provincie Overijssel de leiding in een onderzoek naar onder meer een snellere treinverbinding. Toen in het onderzoek het overslaan van stations wordt meegenomen, maakten Bad Bentheim en Rheine zich hard om vooral niet te onderzoeken hoeveel tijdswinst het schrappen van stations in de route oplevert.

Contact met provincie

Uit het onderzoek van Reporter Radio blijkt dat politici uit beide Duitse steden contact hebben gezocht met de provincie Overijssel en EUREGIO. Met succes: nu wordt er een variant onderzocht zonder het overslaan van de twee stations. Nederlandse steden als Hilversum, Apeldoorn en Almelo worden in het onderzoek wel meegenomen als mogelijke stations die worden geschrapt.

‘Geen goed nieuws’

De Apeldoornse wethouder Wim Willems uit kritiek en noemt het scenario “een waanzinnig idee”. Het schrappen van station Apeldoorn zou geen goed nieuws zijn voor de inwoners van Gelderland.
De provincie Overijssel zegt zich niet te herkennen in het beeld van de beïnvloeding. Beide Duitse gemeenten geven toe contact te hebben gehad, maar Rheine zegt dat niet te hebben gedaan met beïnvloeding als doel.
Bron: Reporter Radio
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Rhido
Rhido24 jan. 2020 - 19:40

Snap ook helemaal niet waarom de gemeente Apeldoorn een "waanzinnig idee"vind. In de het millenniumjaar hadden er namelijk nooit Duitse treinen op station Apeldoorn en Almelo gestopt. De ICE International die destijds Apeldoorn en Almelo voorbij reed ging toen al naar Hannover Messe. Maar er hebben in het verleden ook nooit Internationale treinen gestopt. Gelukkig is Apeldoorn wel evengoed bereikbaar met de reguliere Intercity's .Ook zou een optie zijn om de Int. treinen over de Flevolijn en de Hanzelijn te laten gaan zodat de stops in Amersfoort ook komen te vervallen, maar het lijkt mij dat die plan nogal vaag is. Er waren in het verleden genoeg discussies op internet te volgen. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!